Решили ли сте да си отгледате лимон и сте си засели семената, но ако искате да берете плодове, трябва да почакате 10-15 години. Не е нужно да чакате чак толкова. Тогава, когато стъблото стане на дебелина колкото молив, присадете го на спяща пъпка, взета от друг плододаващ лимон. Лимонът се размножава и чрез вкореняване на резници и на въздушни отводи. Така получените растения започват да цъфтят и плододават още на втората година.
Подходяща за развитието на лимона е почвената смеска от угнил оборски тор, ситен пясък и градинска почва (1:1:2). Ограничената площ на съда, в който се отглежда лимонът, изисква редовно подхранване. Използвайте лактофол с желязо, който ще намерите в селскостопанските аптеки и може да шербетувате с разтворен във водата оборски тор, който е престоял 24 часа.
Оформете короната
За да се осветлява и проветрява добре лимонът, е необходимо още в самото начало, след като израсне присаденият летораст, да оформите короната. Постига се, като оставите главното стъбло на височина около 50 см. От него в горната част израстват скелетни клони (3-5), които съкращавате на около 40 см. От тях през следващата година израстват клонките, по които се развиват плодовете. Не забравяйте да изрежете сухите клонки и тези, които сгъстяват короната, да наведете изправените силно растящи клонки и да ги превърнете в плодо-даващи. Лакомците се премахват, но едногодишните не се съкращават, защото по тях се формират плодните пъпки. Застарелите лимонови дръвчета може да подмладите със силна резитба на скелетните клони (до половината от дължината им). Резитбата може да се прави от пролетта до есента.
Когато растението нарасне, увеличете големината на саксията. Прехвърлянето се прави през април (преди цъфтежа). Същевременно почвата се обогатява, като част от нея се подменя с по-богата на хранителни вещества.
През май - дръвчето на двора
За да берете плодове през зимата, го поставете в светло, но студено помещение (2-3 градуса). През май се изнася на двора или балкона. Запомнете, че не понася висока температура (над 30 градуса), затова го поставете под асма или под дърво с рехава корона, а на балкона го засенчете.
Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...
Изборът на място за зеленчукова градина не е никак лесен. Зеленчуковите култури са много и разнообразни, имат различни изисквания към климатичните и почвените условия, дори и през отделните си фази н...
Дицентрата е необикновено изящно растение, известно в културата от началото на XIX век. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у н...
Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...