Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвяте растението за пресаждане, трябва да спрете да го поливате и да оставите почвата леко да засъхне.
Субстратът предварително се подготвя, състои се от пясък, почва и торф в съотношение 2:1:1. Много важно е почвата да е с неутрална или слабо кисела реакция. Дренажът в саксията е задължителен.
След това трябва да поставите саксията с растението на коленете си и леко да почуквате по стените на съда, за да може да се отлепи от него. Внимателно изваждате растението с почвата около корените, като гледате да не нараните тънките власинки. В новия съд корените се разпределят, а след това се засипват със свежа почва, като предварително се разпределя с ръце. Почвата може да се не усплътнява, с времето това ще се случи само и тогава можете да подсипете още малко почва в съда.Много важен момент е положението на кореновата шийка. Тя не трябва да се намира нито над повърхността на почвата, нито под нея.
След пресаждането на лимона трябва да полеете и да оставите за седмица растението на сянка. В последствие за осигуряването на повече въздух в почвата редовно трябва да разрохквате субстрата веднъж на 2-3 седмици.
Ако трябва спешно да пресадите лимона без значение времето от годината, например при предозиране с торове, то тогава трябва да измиете корените на растението, като ги потопите заедно с почвата около тях в престояла или преварена вода с температура 22-25 градуса. Почвата ще се размекне и ще освободи кореновата система. След това действате, както при обикновеното пресаждане.
Азалията е красиво цъфтящо храстче, което произхожда от Индия и Китай. Не е зимоустойчива за умерените ширини и затова може да се отглежда у нас само в стайни условия. Днес има създадени множество сор...
Старите опитни градинари прилагат в практиката си някои тънкости, чрез които предизвикват по-бързото поникване на зеленчуковите семена. Важно за тях е добрата подготовка на почвата, в която ще се зася...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...
Въпреки препоръките обичките (фуксии) да зимуват на хладно и светло място, много хора нямат възможност да им осигурят подобни условия. Те прибират през есента своите цветя в жилищните помещения, къдет...