Градина » Лимонът се пресажда напролет

 Лимонът се пресажда напролет

Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвяте растението за пресаждане, трябва да спрете да го поливате и да оставите почвата леко да засъхне.
Субстратът предварително се подготвя, състои се от пясък, почва и торф в съотношение 2:1:1. Много важно е почвата да е с неутрална или слабо кисела реакция. Дренажът в саксията е задължителен.
След това трябва да поставите саксията с растението на коленете си и леко да почуквате по стените на съда, за да може да се отлепи от него. Внимателно изваждате растението с почвата около корените, като гледате да не нараните тънките власинки. В новия съд корените се разпределят, а след това се засипват със свежа почва, като предварително се разпределя с ръце. Почвата може да се не усплътнява, с времето това ще се случи само и тогава можете да подсипете още малко почва в съда.Много важен момент е положението на кореновата шийка. Тя не трябва да се намира нито над повърхността на почвата, нито под нея.
След пресаждането на лимона трябва да полеете и да оставите за седмица растението на сянка. В последствие за осигуряването на повече въздух в почвата редовно трябва да разрохквате субстрата веднъж на 2-3 седмици.
Ако трябва спешно да пресадите лимона без значение времето от годината, например при предозиране с торове, то тогава трябва да измиете корените на растението, като ги потопите заедно с почвата около тях в престояла или преварена вода с температура 22-25 градуса. Почвата ще се размекне и ще освободи кореновата система. След това действате, както при обикновеното пресаждане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Правила за пресаждане на стайни растения

Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Подновете ягодите със собствен разсад

Много са днес любителите, които отглеждат ягоди в двора си на едно и също място в продължение на редица години. Насажденията обаче се сгъстяват, болестите и неприятелите се множат. Ягодата е растени...

Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените пл...

Начало