10.07.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1754  |   0  
Лозата си сменя сорта и разлистена
Тази операция може да извършите само когато лозите са в буен растеж - в края на май и началото на юни. Непосредствено преди присаждането се премахват излишните леторасти и се оставят само онези, които ще се присаждат. На двегодишните и тригодишните лози се присаждат по 1-2 летораста, а на възрастните - по 4-5.
Ако ще променяте сорта на асма, оставете само 2-3 летораста на кордон (5-6 летораста на асма). Присаждането може да се извърши на различна височина по леторастите. Най-добре е, когато се направи между вдървесинената и невдървесинената част. Това място се намира лесно - чрез опипване се проверява гъвкавостта на летораста. Преди самото присаждане направете напречен отрез на 40-50 см от основата на летораста. Ако се появи капка течност, моментът е благоприятен за работа. В противен случай два-три дни преди присаждането поливайте обилно. В момента на "операцията" трябва да премахнете всички листа, колтуци, съцветия и мустаци по леторастите на подложката.
За присадници се избират леторасти от желания сорт, които по степен на развитие отговарят на подложките. За да са свежи, съберете ги 2-3 часа преди присаждането. Веднага ги поставете в съд с вода. Нарежете ги така, че да са с по една пъпка. Над нея оставете около 2 см, а под нея - почти цялото междувъзлие. Оставете малка част от листната петура. Най-висок е процентът на прихващане и растежът е бърз, когато лятната пъпка на калемите е току-що покарала и колтукът е достигнал не повече от 2-3 см дължина. Отрезът на летораста на подложката се прави откъм страната на пъпката във вдървесинената част на междувъзлието близо до основата, с дължина, около 2-3 пъти по-голяма от диаметъра на летораста. Подобен отрез на разстояние няколко милиметра под пъпката се прави и на калема. При поставяне на калема върху подложката е необходимо да се постигне пълно покритие на отрезите.
Мястото на присаждане увийте плътно с памучен конец, двата края не завързвайте, а само усучете. Вятър може да развали работата, затова привържете за подпорно колче присадените леторасти.
Два-три дни след присаждането ще се разбере дали е успешно. Ако колтукът е свеж и зелен, значи всичко е наред. След 2-3 седмици премахнете превръзката. Когато калемът е изсъхнал, присаждането може да се повтори в по-ниското междувъзлие.
19.05.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020