Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съдържат много малко захар - около 10%, към всеки литър сок се прибавят по 100 г захар. Така бъдещото черничево вино ще има алкохол около 10-11 градуса. Добре е да се прибавят и 2-3 г винена или лимонена киселина и около 10 г нишадър, който ще улесни ферментацията. Добавките се разтварят в малко сок и енергично се разбъркват. Поради високите температури по време на зреенето на черниците не се добавя мая от спиртни ферменти. Това се компенсира с дозирането на 4-5 г хлебна мая, разтворена в малко вода. След изтичане на сока остатъкът се пресова през тензух и полученият нов сок се добавя към предишния, ферментацията протича за около седмица. Полученото вино се оставя в покой и след около 1-2 седмици се освобождава от утайката. Бистренето може да стане с бентонит по начина, приет при гроздовите вина. След това трябва да се бутилира веднага, а бутилките да се съхраняват на хладно.
Медицината е доказала, че виното от черничеви плодове е полезно при стомашни заболявания, а също и за хора със сърдечно-съдови проблеми. От черниците може да се направят също компоти, сиропи, сокове, конфитюри и ракия.
За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да намалите химикалите. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? ...
Към гигантските бегонии се отнасят два вида. Видът бегония кокинеа (Begonia coccinea) има брадеста коренова система. Разклоняващите се стъбла може да достигнат 2 м, като на ширина се разпростират близ...
Отглеждането на плодни дървета - палмети беше мода в нашето земеделие преди около 40-50 години. По това време голяма част от овощарите в Италия, Франция и други страни създадоха средно гъсти насаждени...
Цинерарията или познатото още като спореж и сенецио растение е много красиво саксийно цвете, което се използва за украса на хладни и светли помещения. Тя е едно от най-разпространените растения за зим...