Градина » Отстранете росните корени на лозата

 Отстранете росните корени на лозата

Грижите за лозите включват множество практики при отглеждането им. Една от тях, която не всеки начинаещ любител извършва, е премахването на т.н. росни корени. Всеки знае голямата роля на кореновата система за всички растения, от която зависи живота им. За лозата най-важни са т. нар. стъпаловидни корени, които са в най-долната част на подземното стъбло. Те са основните корени, които извличат от почвата необходимите за растението хранителни вещества и вода. По-нагоре са междинните, средни корени , а най-близко до повърхността на почвата (на 10-15 см) се намират повърхностните, известни като росни корени. Те са тънки и къси, но при влага се образуват повече и могат да попречат в развитието на растението и за сметка на междинните и стъпаловидните корени. Освен това при суша също могат да повлияят неблагоприятно на лозата. Обикновено при засаждането на облагородени лозички, тези корени се изрязват, но по късно се появяват нови. Така че при младите лозички е наложително първите години след засаждането да се изрязват росните корени от края на юли или през август. Това става като с мотика се открие почвата около стъблото на десeтина сантиметра и при наличие на порасли нови коренчета да се изрежат и после отново почвата да се върне на предишното място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Риголвайте, преди да засадите лози

Лозата се засажда на риголвана почва (50-70 см), за да формира дълбока коренова система. С тази обработка на площта хранителните вещества от повърхностния пласт се поставят отдолу, а подпочвата се изн...

Пазете бостана от брашнестата мана

По всички надземни части -листа, листни дръжки и стъбла на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се образуват белезникави петна, покрити с бял прашест налеп, който се разраства и за кратко време об...

Молци се крият в земята и по кората

Листоминиращите молци са разпространени в цялата страна. През някои години те се намножават масово и причиняват големи щети на овощните видове, особено на ябълката. Те са дребни пеперуди (5-7 - 10 мм ...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Начало