Градина » Баклата от зима се не плаши

 Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хранителност. По съдържание на белтъчини превъзхожда фасула и граха. Особено високо е съдържанието на легумина, който е една от най-ценните форми на белтъчините. Ценно качество на баклата е, че става готова за консумация напролет преди зеления фасул. Така се удължава периодът на консумация на прясна високобелтъчна растителна храна.
Важна особеност на семената на баклата е, че могат да престоят дълго в почвата без да се повредят. Това дава възможност да се засяват непосредствено преди зимата и напролет със затопляне на времето да поникнат. Така баклата използва пълноценно влагата от зимните валежи в почвата и поливане почти не се налага. При пролетната сеитба това не е така, защото почвата трябва да е доста поизсъхнала, за да се обработва и засява. Младите растения издържат на повратните пролетни застудявания без особени повреди.
Ако и вие искате да отгледата бакла чрез зимен посев, най добре ще е да я засеете по бразди. Подходящото разстояние между браздите е 50 см. Семената се засяват по 4-5 в гнезда в основата на браздите от южната страна на дълбочина 5-7 см. Разстонето между гнездата е 30-40 см.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Сега се сеят репички за есента

Ако до 20 септември засеете семена от репички, ще имате стандартни кореноплоди към края на октомври. Решите ли да отгледате късни репички, изберете площи с рохкава, чиста от плевели почва. Добре е д...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Болното вино променя цвета си

Коя е причината уж хубаво в началото вино след време да се пресече? Има различни причини, които предизвикват пресичане на виното. Във всички случаи напитката е болна. Вие ще прецените защо това с...

Стиропор пази тиквите от загниване

Много скоро тиквите ще се налеят. Ще успееят ли да се запазят лъскави и здрави обаче за коледния тиквеник? Колкото и да са издръжливи, има ли обилни дъждове или от прекомерно напояване тиквите като ...

Начало