Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава контакт с въздуха и развитие на различни болести. Първата, която се появява е оцветяване, изразяваща се в появата на повърхността на светлокафяв слой, която води след себе си оцетно вкисване. Оцетно-киселите бактерии бързо консумират алкохола на виното и го превръщат в оцетна киселина и вода. Това може да се предотврати чрез запалване на сярна лента (една за 300 литра бъчва). Образувалият се серен двуокис спира появата на болести във виното. От значение е и колко серниста киселина сте вложили при приготвянето му. Тя най-често не превишава 2 грама на литър щом е 6 %-това.
Можете да направите и друго – да изварите виното за ракия. За тази цел обаче е наложително да го откислите. Това се прави с калциев карбонат (винервайс, мраморен прах). Дозата му е обикновено 1-3 г за литър вино в зависимост от степента на вкисване. Окислителят се разтваря в малко хладка вода и се прибавя във виното при енергично бъркане. В продължение на няколко дни то се бърка по 1-2 пъти дневно, за да се увеличи ефектът. Необходимо е да имате предвид, че откислителят свързва не само оцетната, но и винената и яблъчна киселини и виното става блудкаво на вкус. Това обаче не ви засяга щом ще го изварявате в ракия. Това извършете без забавяне. За да получите нормална ракия, отделете първотока (1-2 литра за триста литра вино) и патоки, които влошават вкуса на ракията.
След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...
През март е най-подходящият момент направо в градината да се засеят семената на декоративния слънчоглед. Най-популярен у нас е едногодишният слънчоглед, който има кичест вариетет. Стъблото е доста вис...
Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сл...
Измръзналите лози могат да бъдат спасени, ако към лечението им се пристъпи професионално и с умение. Ако измръзването е 100-процентово, т.е. всички очи на лозата са измръзнали, трябва да се изчака да ...