Градина » Как се прави ракия от вкиснало вино

 Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава контакт с въздуха и развитие на различни болести. Първата, която се появява е оцветяване, изразяваща се в появата на повърхността на светлокафяв слой, която води след себе си оцетно вкисване. Оцетно-киселите бактерии бързо консумират алкохола на виното и го превръщат в оцетна киселина и вода. Това може да се предотврати чрез запалване на сярна лента (една за 300 литра бъчва). Образувалият се серен двуокис спира появата на болести във виното. От значение е и колко серниста киселина сте вложили при приготвянето му. Тя най-често не превишава 2 грама на литър щом е 6 %-това.
Можете да направите и друго – да изварите виното за ракия. За тази цел обаче е наложително да го откислите. Това се прави с калциев карбонат (винервайс, мраморен прах). Дозата му е обикновено 1-3 г за литър вино в зависимост от степента на вкисване. Окислителят се разтваря в малко хладка вода и се прибавя във виното при енергично бъркане. В продължение на няколко дни то се бърка по 1-2 пъти дневно, за да се увеличи ефектът. Необходимо е да имате предвид, че откислителят свързва не само оцетната, но и винената и яблъчна киселини и виното става блудкаво на вкус. Това обаче не ви засяга щом ще го изварявате в ракия. Това извършете без забавяне. За да получите нормална ракия, отделете първотока (1-2 литра за триста литра вино) и патоки, които влошават вкуса на ракията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да съхраняваме доматите

Ако настъпва есенно застудяване, доматите може да се съхранят временно на купове. Покриват се с рогозки или растителни остатъци. След два-три дни се подреждат в щайги за доузряване. Помещенията тряб...

Засейте си тиквички след ранните картофи

Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни до...

Ранното зеле отива в лехата

Благоприятните условия за засаждане на ранното зеле на открито настъпват от средата на март. Изберете му защитена от северните ветрове и място в градината. Дълбоко обработена и наторена още през есент...

Касисът се реже, след като опадат листата

Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододава...

Начало