Градина » Произведете собствен разсад за лози

 Произведете собствен разсад за лози

Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, използвайте пръчките за директно засаждане или за да се снабдите с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големите студове. Необходимо е да изчакате да приключи гроздоберът и листата от лозата да окапят. Снабдяването с лозовия материал може да стане и рано напролет, когато се режат лозите, но тогава има вероятност част от зимните очи да са измръзнали. Набиран през есента лозовият материал за размножаване се съхранява през зимата. За целта предварително се маркират лозите, от които ще се вземат пръчките. Те трябва да са здрави, типични за сорта и добре родили. Пръчките да са добре узрели, с дебелина около 10 мм в средата. Отрязват се на 2 см от възела и се премахва връхната част. Ако са необходими повече пръчки, те се навръзват на снопчета. След това особено важно е правилно да се съхранят. Обикновено се използва избата. Температурата не трябва да пада под 0ºС, нито да е по висока от 6-7ºС. Под пръчките, които се поставят изправени, се насипва влажен пясък около десетина сантиметра. Основата им се засипва с около 10 см чист ситен речен влажен пясък. През зимата се поддържа навлажнен. Не се преовлажнява, за да не загние лозовия материал.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Запознайте се с Обедното цвете

Това са едни от любимите едногодишни цветя, които в последните години масово се отглеждат в Европа. По природа са сукулентни и произхождат от Капска област на Южна Африка. Родът е много голям, и включ...

Защо не ми стават краставиците?

Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на крастав...

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Начало