26.11.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4576  |   0  
Украсете двора с плачеща черница
За това растение се споменава дори в Библията. Плиний отбелязал с възторг, че в градините на Рим е израснала черница. Древните гърци я считали за най-разумното дърво, защото тя се разлиства по-късно от другите и рядко се излага на измръзване. В България е пренесена по-късно - през византийското владичество на нашите земи.
У нас са разпространени най-вече два вида черница от сем. Moraceae - бялата (Morus alba) и черната (Morus nigra), наричана в някои райони още “шан дуду”. Срещат се единични дървета с морави или сиви плодове. Гъсениците на черничевата копринена пеперуда (бубите) се хранят единствено с листата главно от бялата черница. Листата имат сърцевидна или яйцевидна форма, целокрайни са или на дялове и са назъбени, при откъсване отделят млечен сок.
С това растение се озеленяват населените места, правят се живи плетове. Дървесината е много добра за дървени съдове и за музикални инструменти.

Бяла или черна - въпрос на избор

Бялата черница се отглежда в почти всички райони на страната с надморска височина до около 800 м. Масово е разпространена в Харманлийско, Свиленградско, Ивайловградско, Старозагорско, Пловдивско, Пазарджишко, в Дунавската равнина, Делиормана и Добруджа и на други места, където се отглежда копринената буба. Тя произхожда от Китай. От нея има много разновидности.
Черната е по-ограничено разпространена, има единични дървета по Черноморското крайбрежие, Старозагорско, Сливенско, Петричко-Санданския район, Враца и на други места. Тя произхожда от Западна и Средна Азия. Повечето дървета са на възраст над 200 години. Едно дърво дава около 60-80 кг плодове, които узряват през юли. Характерно е, че черната черница намира най-подходящи условия при месторастения от 500 до 800 м надморска височина. Нейните съплодия са едри, черни, с тъмновишнев сок и много приятен сладък, възкисел вкус и узряват по-късно и в по-продължителен период.
Известни са още японската, многостъблената и кагаямската черница, които у нас са представени със сортове в колекционните градини.

Размножението

Растението се размножава чрез семена при много внимателна стратификация. Черната черница може да се облагородява върху семенна подложка от обикновена бяла черница. Листодайните сортове от бялата черница се облагородяват задължително. Дърветата трябва да се засаждат на дълбока алувиална и делувиална добре запасена почва, без преовлажнени участъци. Напояването влияе благоприятно. През зимата, когато са в покой, растенията издържат до минус 25-30 градуса, но понякога късните пролетни мразове и слани повреждат развитите пъпки.
Най-предпочитани са чашовидната или подобрено етажната корона при дърветата, от които се берат плодовете. Черната черница образува широко отворена до кълбовидна и добре облистена висока корона. За да се берат по-лесно листата сортовете за изхранване на копринената буба, могат да се формират със средно или ниско стъбло и дори храстовидно.
18.09.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020