Градина » Как се прави ракия от вкиснало вино

 Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава контакт с въздуха и развитие на различни болести. Първата, която се появява е оцветяване, изразяваща се в появата на повърхността на светлокафяв слой, която води след себе си оцетно вкисване. Оцетно-киселите бактерии бързо консумират алкохола на виното и го превръщат в оцетна киселина и вода. Това може да се предотврати чрез запалване на сярна лента (една за 300 литра бъчва). Образувалият се серен двуокис спира появата на болести във виното. От значение е и колко серниста киселина сте вложили при приготвянето му. Тя най-често не превишава 2 грама на литър щом е 6 %-това.
Можете да направите и друго – да изварите виното за ракия. За тази цел обаче е наложително да го откислите. Това се прави с калциев карбонат (винервайс, мраморен прах). Дозата му е обикновено 1-3 г за литър вино в зависимост от степента на вкисване. Окислителят се разтваря в малко хладка вода и се прибавя във виното при енергично бъркане. В продължение на няколко дни то се бърка по 1-2 пъти дневно, за да се увеличи ефектът. Необходимо е да имате предвид, че откислителят свързва не само оцетната, но и винената и яблъчна киселини и виното става блудкаво на вкус. Това обаче не ви засяга щом ще го изварявате в ракия. Това извършете без забавяне. За да получите нормална ракия, отделете първотока (1-2 литра за триста литра вино) и патоки, които влошават вкуса на ракията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да променим наклона на клоните

Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...

Бъдете внимателни с присадените дръвчета

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...

Леща се сее през март

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...

Дюлите Асеница са много издържливи

Сортът е получен чрез кръстоска от Пловдивска и Пазарджишка ябълковидна. Не е особено взискателен към климат и почва, затова може да вирее на всички подходящи места за дюлеви насаждения. Дървото расте...

Начало