Трайни и удобни са три разновидности конструкции за малините. Циментовата конструкция с два двойни тела се състои от железобетонни колове, поставени през 6-8 метра. По тях се опъват два двойни тела, съответно на височина 80 см и 150 см от повърхността на почвата. През 1 м двете нишки на горния тел се свързват с телчета за фиксиране на растенията издънките се прекарват между теловете.
Добър резултат дава използването на циментова конструкция с 4 реда тел. Първият се опъва на 80 см от повърхността на почвата, а следващите нагоре са на 50, 20 и на 10 см един от друг. Издънките се вмъкват между тях. Този начин е по-трудоемът, но растенията са здраво прикрепени и отпада необходимостта от привръзване.
V-образната телена конструкция се състои от наклонено забити колове. Разстоянието между горната им част е около 1 метър. По всеки ред от коловете се опъва тел на височина 90 и 170 см от почвата. Малините се засаждат на два реда при междуредово разстояние 50 см. Оставят се по 8-10 плододаващи издънки на всеки линеен метър от реда. Те се привръзват наклонено, а младите израстващи стебла растат вертикално и не пречат на брането на плодовете. Ширината на междуредията е в зависимост от обработващата техника – обикновено около 2-3 м. Недостатък на тази телена конструкция е, че около половината от узрелите плодове са между теловете навътре, което би затруднило брането.
Артишокът (Cynara scolymus) е многогодишно зеленчуково растение, което доста прилича на магарешкия трън. С него са от едно семейство – сложноцветни (Compositae). Отглежда се заради младите недоразвити...
Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Имат се предвид обемни части...
За много любители градинари набавянето на оборски тор често се превръща в проблем. А е съвсем лесно да бъде заменен с компост. Компостът е добре разложена смес от всякакви растителни и животински ...
Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...