Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят. Истина е, че ягодата, има ли снежна покривка, издържа на студ и под минус 30 градуса. Няма ли сняг, и минус 15 градуса стават опасни за нея. Корените пък започват да измръзват и при минус 7-8 градуса. Тъкмо това най-вече не трябва да убягва от вниманието,
На опасност от измръзване са подложени най-много късно засадените ягоди. Неулегналата почва уляга и част от корените може да се окажат над нея. Тогава измръзват и от слаби студове. Но това може да се случи и с по-рано засадените (в оптималния срок – септември), както и със старите насаждения. Почвата през зимата в резултат на периодично променящите се температури през денонощието и в по-дълги периоди замръзва и се размразява, което също е причина за изтегляне на корените на повърхността.
Ето защо е необходимо през зимните месеци ягодите да се преглеждат по-често. Забележи ли се тенденция за изтегляне на корените, те трябва да се посипят с рохка пръст и тя леко да се притъпче. А за опазване на старите ягодови насаждения от ниски температури в безснежна зима най-добрият начин е да се покрият с тънък слой слама. Това на малка площ в дворната градина не е никак трудно.
Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) - най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите...
Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...
На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...
В периода около средата на октомври до първата половина на ноември може да се засади на открито едър арпаджик (попска, балучка) за ранно пролетно производството на зелен лук. Използват се главичките с...