13.04.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  5126  |   0  
Отгледайте сами разсад за домати
Домати на открито се отглеждат с предварително произведен непикиран разсад или чрез директна сеитба на семената (безразсадно) на много добре подготвени за целта площи.
Разсадът се произвежда в неотопляеми стоманено-стъклени и полиетиленови оранжерии с вътрешни тунели, а в по-топлите райони и в студени тунели, поради което това производство е по-икономично и достъпно за всеки производител, независимо от размерите на градината. Площта, предназначена за производство на разсад, се тори и обработва още през есента на дълбочина 25-28 см, фрезова се и грубо се оформят разсадните лехи чрез набраздяване.
Разсад също така може да се произведе в дървени сандъчета или пластмасови табли, които се поставят в стоманено-стъклени или полиетиленови оранжерии, покрити с двойно фолио с въздушна възглавница между двата пласта. При поява на първите кълнове, поставеното върху сандъчетата полиетиленово фолио се отстранява, а сандъчетата се поставят на слънчево място, с оглед осигуряване на светлина.
Разсадът за средноранното полско производство в болшинството случаи не се пикира. След поникване, поддържането на оптимален температурен режим се осъществява чрез проветрителите и отваряне на вратите на култивационните съоръжения, а в тунелите - чрез проветряване и отстраняване на полиетилена от конструкцията. При дъждовно време полиетиленът върху студените тунели не се разкрива и през деня. Не трябва да се допуска прекомерно повишаване на влажността на въздуха, тъй като в съчетание с високата температура довежда до изтегляне на растенията и паралелно с това задържа развитието им. Недостатъчната светлина и голямата гъстота на разсада, в съчетание с горните фактори, също предизвиква изнежване и етиолиране на разсада. Необходимо е често проветряване, а поливките да се извършват в сутрешните часове. При полагане на необходимите грижи разсадът е готов за изваждане и засаждане на постоянно място след 45-50 дни. Преди изваждане, с оглед запазване на кореновата система при скубане и свежия вид на растенията до засаждане, се полива обилно.
За късно полско производство, основно, разсадът се отглежда без пикиране, много рядко с пикиране. Произвежда се на открити лехи, разположени на чисти от плевели и добре запасени с хранителни вещества площи, на по-прохладни и добре огрявани от слънцето места. Определената за лехи площ се изорава, при необходимост наторява с прегорял оборски тор и минерални торове, фрезова, добре подравнява, след което за борба с плевелите се напръсква с хербицида девринол 0,5кг/дка.
Целесъобразно е над лехите да има покрив, предпазващ разсада от преовлажняване при евентуални дъждове. Разсадът е готов за засаждане след около 30 дни след сеитбата.
При използване на специални пластмасови табли с гнезда, отглеждането на растенията е без пикировка, а грижите са аналогични на тези за гъстия и пикирания в саксийки разсад. Предвид високите температури при засаждането на растенията за късно полско производство на постоянно място (началото на юли), произведеният в пластмасови табли разсад се прихваща по-бързо и по-слабо преболедува, в сравнение с произведения на лехи със или без пикиране, поради ненарушаване на кореновата му система при засаждане.
17.02.2013 г. / проф. дсн Живко Данаилов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021