Градина » Късното броколи става най-добре у нас

 Късното броколи става най-добре у нас

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто, отколкото цветното зеле. За да произведете разсад за 100 кв. м., ще ви трябват около 10 г семена. На 1 кв. м. се засяват 4-5 г.
Растенията ще станат силни, ако няма плевели сред тях. Когато разсадът е много гъст, е необходимо да се прореди. Може и да се подхрани. Земните бълхи силно нападат броколито, срещу тях пръскайте навреме.

Киселите почви не са подходящи

След около 40 дни разсадът е готов. Обикновено това е краят на юли, началото на август. Само след обилна поливка може да оскубете растенията. Те не бива да прерастват, само от младите и здравите ще получите качествена продукция.
Макар че не е много взискателно, броколито расте най-добре на черноземни и ливадно-алу-виални почви, овлажнени, с неутрална реакция. Угнетява се на кисели. На песъчлива почва без торене не става добро. Отзивчиво е на торенето оборски тор.

Избирайте хибриди с едри зелени глави

Има сортове със зелена и с виолетова окраска на листата. С виолетовата обикновено са късни и главата е по-груба. За нашите условия значение имат сортовете със зелени глави. Те може да се групират като ранни, средно ранни и късни.
Различията обаче в дължината на вегетационния период не са съвсем категорични. По-важни са разликите между някои техни качества: големина и плътност
на главата, едрина на пъпките, устойчивост на цъфтеж, брой на страничните главички след отрязването на централната. Някои имат по-голяма централна глава и само няколко странични. Те се прибират за кратък период. Други са с по-малка централна глава, но са с много странични главички и се прибират по-дълго време. Успешна селекция имат холандски, немски и японски фирми.
У нас се разпространява холандският хибрид Лорд. Той образува добре облистени розетки, главата е неголяма, плътна и с дребни пъпки. Расте бавно и не образува много странични главички. Препоръчваме ви да избирате средно ранни хибриди, които образуват сравнително едри глави и повече странични след отрязването на централната.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Лукът вече е за прибиране

Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благ...

Косете моравата според правилата

Косенето влияе стимулиращо върху гъстотата, устойчивостта и дълговечността на тревната площ. Интензивно поддържаните треви не бива да се оставят по-високи от 10 до 12 см. При луксозно поддържаните мас...

Побързайте да засадите патладжана

Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на местото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока ...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Начало