08.06.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4060  |   0  
Марулите са готови да разсаждане
Разсадът от зимната главеста салата и зимната маруля вече е готов. Трябва да се разсади навреме и качествено, от което зависи доброто им вкореняване и успешното им презимуване.
За разсаждането се избира заветно, слънчево и отцедливо място. Тори се със 150-200 кг угнил оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и 1,5-2 кг калиев тор или 15 кг дървесна пепел на 100 кв. м. След това почвата се обръща с права лопата и се разрохква добре.
За зимната главеста салата се правят високи лехи, широки 1,2-1,5 м. Ако почвата е лека и мястото е по-проветриво, може да се оформят и ниски лехи - фитарии. При тежка почва това не е за препоръчване, тъй като има опасност от развитие на болестта мана.
Когато ще садите зелената маруля мястото се набраздява, формират се тирове при разстояние между браздите 60 см.
Разсадът се изскубва внимателно, избира се най-здравият и се подрязват корените около 1/3 от дължината, а горната част на листата се отрязва така, че да не бъдат повредени сърцевинните листа. Корените се потопяват във вода и разсадът се подрежда в щайги. Не трябва да се използва прерасъл и стар разсад. Той се прихваща по-трудно и формира по-нататък некачествени растения.

Едрите салатки ще измръзнат

Зимната главеста салата се разсажда след 10 октомври, до края на месеца, на разстояние 20x20 см. При много ранно разсаждане растенията стават едри още преди да настъпи зимата, поради което не издържат на ниските температури. Трябва да се помни, че салатените растения са най-зимоустойчиви във фаза на неголяма розетка със 7-10 листа.
Важно е салатеният разсад да бъде плитко засаден - на дълбочината, на която е бил в разсадната леха. При дълбоко засаждане сърцевината на растенията се притиска и се зарива с почва, което смущава по-късния растеж. Когато се разсажда, почвата около корена се уплътнява добре със садилото. Това благоприятства вкореняването.

Веднага се полива

Зимната маруля се разсажда през първата половина на октомври, не по-късно от 20-25 октомври, от двете страни на тировете, по средата на склона, шахматно, на 30 см между растенията в реда. Тук плиткото засаждане, както и подборът на млад и непрерасъл разсад, също е от значение.
Веднага след разсаждането растенията се поливат на ръка, с по 200-300 мл вода. При поливката се внимава сърцевината на растенията (вегетационният им връх) да не бъде зарита с почва. След няколко дни неприхваналите се растения се подсаждат и се полива отново.

Десетина дни по-късно подхранете

Десетина дни след разсаждането, когато се забележи растеж, почвата се разрохква плитко с малка мотичка. Заритите растения се освобождават от притискащата ги почва. Заедно с това се подхранва с амониева селитра - 1-1,5 г на 1 кв. м. По-голямото количество азотен тор намалява зимоустойчивостта на зимните салати. Полива се отново на ръка, с канче, ако времето засуши. При благоприятно време почвата се разрохква плитко за втори път.
14.10.2014 г. / Димитрина Петрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023