27.01.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  957  |   0  
Погрижете се за цвеклото
Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, които трябва да полагате са поливане, окопаване, подхранване, прореждане и борбата с плевелите.
Салатното цвекло се подхранва и при интензивното нарастване на кореноплода с 2-З кг азот на 100 кв.м под формата на амониева селитра. Реагира много добре на подхранване с органични и калиеви торове при последното разрохкване, съчетано с поливане на растенията.
За осигуряване на добър добив е необходимо поддържане на висока влажност от около 80%. Ако почвата в градината ви е по-лека, се правят по-чести поливки, но с по-малко количество вода, а при тежки почви - по-рядко. Един месец преди изваждане на кореноплодите поливките се прекратяват, за да се запазят кореноплодите качествени.
Поради това, че салатното цвекло е чувствително на ниски температури и понижението на температури под минус 2-3 градуса причиняват измръзване на главите, прибирането им трябва да стане до настъпването на големите студове наесен - втората половина на октомври. В домашните градини се извършва ръчно. След това листата изрязват до челата, кореноплодите се сортират и се поставят веднага за временно или постоянно съхранение. И най- малкото завяхване на кореноплодите влошава качеството им и намалява съхраняемостта им.
09.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020