20.01.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  760  |   0  
Не закъснявайте с разсаждането на карфиола
Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главите нарастват бързо, но стават рехави и твърди. При температура под 8 градуса не растат, при минус 4-5 градуса - се повреждат.
Ако сте засели карфиол в топъл парник около средата на януари, разсадът е готов и е време за засаждане. Не закъснявайте. В противен случай има вероятност голям процент от главите да бъдат съсипани от високите температури.
Засаждайте на бразди 50 см една от друга и на 30 см между растенията в редовете. Дългите корени съкратете и намалете листната маса. Така стръковете по-лесно ще се прихванат. Направете дупка с помощта на садило. Поставете растението, притиснете и после в отворената дупка, оставена от садилото, полейте всеки корен.
Не позволявайте на плевелите да задушат карфиола. Много благоприятно за него е шербетуване. В съд с вода се разтваря прегорял говежди или птичи тор и с този разтвор се поливат растенията. Не допускайте засушаване, защото преждевременно образувалата се листна розетка и главите ще са с лошо качество. Трябва да знаете, че въздушната суша при по-ниски температури задържа образуването на главите.
Ранното отглеждане на карфиол е рисково. Защото понякога у нас пролетта е прохладна с продължителни ниски температури. Ако спазвате обаче указанията, ще имате прекрасни глави, те ще са готови още в началото на юни.
16.03.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021