Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В много ястия се слага бамята, но в гювеча тя е задължителното присъствие.
Растението е отглеждано масово от древните египтяни. Сега заема доста големи площи в арабските страни. В България е пренесена от Мала Азия. По-големи насаждения има в Горнооряховско, Пловдивско, Пазарджишко.
Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. За да поникне, трябват поне 20 градуса. При сухо и горещо лято дава богата реколта и тогава се бере всеки ден. За растежа е необходима и обилна светлина, на сянка не става. Богатите почви и поливането също са сред задължителните условия. Без вода растенията остават дребни, добивът е слаб, а получените плодове са с лошо качество.
Може да си запазите бамя за зимата сушена. Нанижете на конец плодовете, потопете за няколко секунди във вряла и подсолена вода. После изцедете и окачете на сенчесто, сухо и проветриво място.
През този месец задължително подхранете бамята със смес от равни количества амониева селитра и калиев тор. Така ще стимулирате растежа, ще се образуват нови цветове и плодове.
1. Не размествайте без да се налага саксиите. Листата на цветята винаги се насочват към светлината и ако често изменяте положението им, могат да се получат смущения в развитието. 2. Ако пръстта в са...
Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат с...
До към средата на юли е желателно да окосите плододавалите ягоди. Не е добре много да се бавите. Листата се премахват на височина 3-4 см над почвената повърхност. Трябва да се работи внимателно, иначе...
За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не ...