Градина » Време е да приберете праза

 Време е да приберете праза

Към края на октомври и началото на ноември празът пълни пазара. Той е студоустойчиво растение. Слабите студове и сланите не го повреждат, не са опасни и за способността му да се съхранява. Това позволява да се прибира от градината, преди да настъпят големите мразове.
Изскубването на растенията трябва да става внимателно, без да се нараняват. Когато почвата е по-суха и сбита, това е трудно, може да се смачка част от стъблото, което намалява способността му за съхраняване през зимата. В този случай се използва мотичка или лопата, с които се прерязват корените на растенията, без да се наранява стъблото. Когато се извадят стръковете, се изрязват корените им на 2-3 см, както и листата на 20 см над разклонението, а засъхналите и повредени външни листа се отстраняват. Навързват се на връзки.
Празът се съхранява сравнително лесно в изба или на открито в слабо навлажнен пясък, може в песъчлива почва на дълбочина 10-15 см. Възможно е да се запази и в трап, там се поставя на дълбочина 30 см, после се покрива с дървета под формата на колибка и се затрупва с пръст и слама. При по-големи количества се използват обикновени ровници, 40-50 см дълбоки, 1-1,5 м широки и дълги в зависимост от количеството на съхраняваната продукция. Стръковете се нареждат в редици, леко наклонени, като долната част на растенията от всяка редица се засипва с пръст или пясък. Отгоре растенията се покриват с тънък пласт слама. Мястото, където се съхранява празът, трябва да е отцедливо. Съхраняват се само здрави растения.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Ако гроздето загние, ще останете без вино

След падналите проливни дъждове и градушки има сериозна опасност от разпространение на сиво гниене в лозето. Причинител на това заболяване е гъбата Sclerotinia fuckeliana. Тя презимува като склероции ...

Късното зеле има нужда от подхранване

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Хванете си лупина от резници

При размножаването на лупина чрез резници новите растения запазват характерните белези на майчиното растение. Тези характеристики невинаги се запазват при размножаването чрез семена. Как става? С...

Защо изсъхват листата на доматите?

Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...

Начало