03.04.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2926  |   0  
Дезинфекция срещу огнен пригор
Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erwinia amylovora, която се запазва по раковините на дърветата. В началото се заразяват цветовете, по-късно завръзите, листата и клоните. Цветовете увяхват и изсъхват, завръзите почерняват, но остават по клоните, а плодовете се мумифицират. Листата и леторастите увяхват и изсъхват. По клоните се образуват раковини. Силно нападнатите дървета изсъхват. Развитието на болестта протича най-интензивно при температура над 18 градуса и при висока влажност по време на цъфтежа. За да се спре заразата, трябва да се изкореняват и изгарят загиналите дървета, да се изрежат и унищожат нападнатите части. Големите рани, получени при резитбата, трябва да се замазват с овощарски мехлем или блажна боя. През есента, когато половината от листата са опадали, се пръска с 2% бордолезов разтвор. Прави се и пролетно пръскане с 1% бордолезов разтвор.
Относително по-устойчиви към огнения пригор са крушовите сортове Магнум, Жифардова масловка, Старкинг дешовка.
14.11.2012 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020