В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъмняват и консистенцията им става сипкава, брашнеста в резултат на разграждането на протопектина. Тези симптоми се развиват бързо при прерязване на плодовете под въздействието на ниски температури - 1-2 градуса, и повишена влажност. Случва се особено в началния период на съхранение.
Инфекциозните повреди са от няколко причинителя на болести: меко гниене, сиво гниене, горчиво гниене,сърцевинно гниене и саждиви петна.
Мекото гниене
се причинява от гъби род Penicillium. Върху повърхността на плодовете около механични повреди се явяват сламеножъл-ти до бледокафяви меки, неустойчиви на натиск петна, които бързо се разрастват. Тъканите са воднисти и меки, с неприятна миризма на плесен и слаб вкус на алкохол. При влага върху повредените тъкани се развиват сиви до синьо-зелени спорообразуващи туфи.
Гъби от род Botrytis причиняват
сивото гниене
при което върху плодовете се развиват кафяви петна. Те постепенно обхващат цялата повър хност. Плодът запазва формата си, но нападнатият е твърд и върху него се образува бял налеп с тъмни склероции.
Горчивото гниене
се причинява от гъба. Появява се в две форми - външна и вътрешна. Външната се явява при повреди по повърхността на плода, наблюдава се тъмно-кафяв пръстен с белезникава плесен, прошарена с розови купчинки. При вътрешната форма плодът външно е здрав, но при разрез се вижда кафяво загниване на семенната кутийка, усеща се неприятна миризма на плесен и силно горчив вкус.
Саждивите петна
се явяват под формата на повърхностни, преливащи и неясно ограничени напетнявания върху плодовете с маслинено-зелен до кафяв цвят. Инфекцията става при наедряване на плодовете.
Гъбите от род Alternaria причиняват
сърцевинното гниене.
Наблюдава се след продължителен период на съхранение. При разрязване на плодовете в областта на семенната кутийка се вижда тъмно гниене със сив налеп.
За да нямате проблеми
• Трябва да торите балансирано и в края на вегетацията да ограничите поливането.
• Когато настъпи технологичната зрялост, берете плодовете заедно с дръжките, като внимавате да не са наранени или напетнени и да е запазен восъчният им налеп.
• Съхранявайте ги при температура 0.5-1 градуса и относителна влажност на въздуха 90-95%. Необходимо е добро проветряване.
• Периодично преглеждайте съхраняваните плодове и ако видите заразени, веднага ги отстранявайте.
• Редовно правете резитби за просветляване короните на дърветата.
Вероятно сте забелязали, че при някои любители цветари амарилисът цъфти през зимата, а други се радват на цветовете му през лятото. В това няма нищо странно. Амарилисът може да цъфти два пъти в година...
Ранното полско производство може да осъществите в два варианта: чрез разсад или без разсад. Произвеждането на разсад също има две възможности: произвеждането на пикиран ран разсад и на по-късен непики...
През първата половина на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни ч...
Краят на есента е подходящо време за преместване на по-младите дръвчета и храсти. Най-напред се определя новото място. Изкопава се дупка с размери 40х40 см. След това желаното растение се изважда, кат...