Градина » Нелекувани зарази ще ви оставят без плодове

 Нелекувани зарази ще ви оставят без плодове

В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъмняват и консистенцията им става сипкава, брашнеста в резултат на разграждането на протопектина. Тези симптоми се развиват бързо при прерязване на плодовете под въздействието на ниски температури - 1-2 градуса, и повишена влажност. Случва се особено в началния период на съхранение.
Инфекциозните повреди са от няколко причинителя на болести: меко гниене, сиво гниене, горчиво гниене,сърцевинно гниене и саждиви петна.

Мекото гниене

се причинява от гъби род Penicillium. Върху повърхността на плодовете около механични повреди се явяват сламеножъл-ти до бледокафяви меки, неустойчиви на натиск петна, които бързо се разрастват. Тъканите са воднисти и меки, с неприятна миризма на плесен и слаб вкус на алкохол. При влага върху повредените тъкани се развиват сиви до синьо-зелени спорообразуващи туфи.
Гъби от род Botrytis причиняват

сивото гниене

при което върху плодовете се развиват кафяви петна. Те постепенно обхващат цялата повър хност. Плодът запазва формата си, но нападнатият е твърд и върху него се образува бял налеп с тъмни склероции.

Горчивото гниене

се причинява от гъба. Появява се в две форми - външна и вътрешна. Външната се явява при повреди по повърхността на плода, наблюдава се тъмно-кафяв пръстен с белезникава плесен, прошарена с розови купчинки. При вътрешната форма плодът външно е здрав, но при разрез се вижда кафяво загниване на семенната кутийка, усеща се неприятна миризма на плесен и силно горчив вкус.

Саждивите петна

се явяват под формата на повърхностни, преливащи и неясно ограничени напетнявания върху плодовете с маслинено-зелен до кафяв цвят. Инфекцията става при наедряване на плодовете.
Гъбите от род Alternaria причиняват

сърцевинното гниене.

Наблюдава се след продължителен период на съхранение. При разрязване на плодовете в областта на семенната кутийка се вижда тъмно гниене със сив налеп.

За да нямате проблеми

• Трябва да торите балансирано и в края на вегетацията да ограничите поливането.
• Когато настъпи технологичната зрялост, берете плодовете заедно с дръжките, като внимавате да не са наранени или напетнени и да е запазен восъчният им налеп.
• Съхранявайте ги при температура 0.5-1 градуса и относителна влажност на въздуха 90-95%. Необходимо е добро проветряване.
• Периодично преглеждайте съхраняваните плодове и ако видите заразени, веднага ги отстранявайте.
• Редовно правете резитби за просветляване короните на дърветата.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Какво нагърчва листата на черешата

Не е трудно да се установи. Опитаме ли се да разгънем свития като пакет лист, ще видим причинителя - черна въшка. Така се и нарича - черна черешова листна въшка (Myzus cerasi). Има я навсякъде из стра...

Заровете ябълките, за да ги съхраните

Този интересен начин за съхраняване на плодовете ги запазва отлично до новата реколта Много градинари успяват да получат добра реколта от ябълки, а да ги запазят - не могат. Ако годината е била дъжд...

Борбата със сачмянката започва отсега

Сачмянката е болест по костилковите овощни видове. Причинява се от гъбичка (Stigmina carpophilum). Външно се проявява в своеобразно надупчване на листата, сакаш са пронизани от сачми. Оттук идва и име...

Маслени препарати защитават овошките

Маслата са известни доста отдавна като средство за растителна защита. Те могат да се използват за самостоятелно пръскане или като разтворители на химически вещества с инсектицидно, фунгицидно или херб...

Начало