24.10.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3493  |   0  
Брашнестата мана по ябълките се лекува и с ножица
Брашнестата мана е много опасна за ябълковите дръвчета. Някои сортове са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за нея. Ябълкови градини и отделни дръвчета, разположени край водоеми (язовири например или реки) са изложени най-вече на тая болест.
Причинител на болестта е гъбичка. Тя започва да се развива с разпукването на пъпката, в която се е загнездила през зимата, и съпровожда развитието на летораста. Обхваща го като брашнест налеп, преминава по листата. Леторастът остава слаб, листата са дребни, бледи и често завити като ладийки, също покрит с брашнест налеп. Болестта може да се появи по всички зелени части като сивозелени налепи.
За борба с брашнестата мана по ябълката са създадени ефикасни препарати. Пръсканията започват в ранна пролет, още с разпукване на пъпките. Но дотогава доста работа може да свърши и ножицата. Всички заболели клонки трябва да се изрежат и хвърлят в огъня. Лесно се разпознават по белия налеп. Така се премахва над 60% от заразата, а това улеснява химическата борба.
12.02.2014 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020