При недостиг на азот краставичните растения придобиват вретеновидна форма. Растежът им е силно потиснат, стъблата са тънки и твърди. Листата остават дребни и повечето от тях са изправени нагоре. Страничните разклонения са малко. Завръзите окапват и някои цветове загиват. Отначало по-старите листа преждевременно пожълтяват. По-късно това става и с младите. При прогресиращ азотен дефицит плодовете придобиват светложълта окраска. Те са по-къси и имат остър край.
Но и прекомерното внасяне на азотни торове, особено в началото на масовото плододаване, предизвиква излишен растеж, образуват се малко женски цветове. По краищата на листата се появяват светлокафяви петна, които по-късно се разрастват между жилките към средата на петурата.
Когато не стига желязо, целият лист става светло-зелен. След време краищата на листата некроти-зират. При недостиг на калий краищата на старите листа изсветляват. По-късно целият лист става жълто-зелен, а по края се появяват некротичните петна.
Когато младите листа са дребни, това е първият сигнал, че растението изпитва дефицит на калций. Между жилките се появяват тесни светли ивици, които бързо се разширяват. Краищата на листата се подвиват надолу и те приличат на чадър. При разгъване листът се разкъсва по периферията, която загива първа. При дългоплодните краставици плодът бързо се сбръчква от противоположната страна на дръжката. Корените престават да растат и се покриват с лепиловидно вещество.
Ако младите листа са тъмнозелени, а старите са мръсно сиво-зелени, значи не е достатъчен фосфорът в почвата. По-късно на листната петура се появяват големи неравномерно разпределени жълто-кафяви петна. Те некротизират и засъхват.
Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждан...
Биологичните особености на кайсията предполагат тя да се отглежда по поречието на Дунав, по Северното Черноморие и в микрорайони с по-топъл климат. Поради омекотяващото влияние върху климата на големи...
Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимон...
Зимното пръскане на овошките се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките и по клонките. При него се унищожават яйцата на червения овощен акар, яйцата на листните въшки, зимуващите л...