07.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  12574  |   0  
Сиво гниене по гроздето
Сивото гниене /Botrytis cinerea/ е често срещана и опасна болест по гроздето. При дъждовни години особено през лятото и при силно чувствителни към болестта сортове то може да причини значителни загуби на реколтата.

Причинителят е гъба

При дъждовни години в периода от прошарване до прибиране на гроздето се развива болестта сиво гниене. Благоприятни условия за развитието на болестта се създават при много чести валежи, каквито се наблюдават това лято, и в лозя с повреди от гроздови молци и брашнеста мана. Причинител на сивото гниене е гъбата Sclerotinia fukeliana с нейната форма Botrytis cinerea. Гъбата презимува със склероций и като мицел върху лозовите пръчки, по окапалите листа, по гроздовете, по растителните остатъци на повърхността на почвата. През пролетта склероциите прорастват при температура над 0-5°С и при достатъчна влажност на почвата. При температура около 24°С започва образуването на конидиоспори. Гъбата атакува особено силно гроздето след омекването и прошарването до пълното му узряване. При благоприятни условия за развитие на гъбата инкубационният период е 2-3дни. През този период тя се развива много бързо и заразяването достига особено големи размери.

Симтомите се откриват най-вече по гроздовите зърна

Болестта сиво гниене може да се появи по леторастите, по листата, да унищожи цветовете и цветните дръжки. Най-големи щети нанася обаче върху гроздето. Гъбата напада зърната в гроздовете, когато започват да узряват. Обикновено заразата прониква през рани нанесени от градушка, напукване на зърната след дъжд, оидиум, наранявания от гроздови молци, акари, насекоми или от птици. Първоначално по зърната се появяват малки светлокафяви петна, които се разрастват много бързо и обхващат цялото зърно. Кожицата придобива сватло кафяв цвят, лесно се напуква и обелва. Гроздовите зърна загниват и заразата прониква от едно зърно в друго. При влажни условия по нападнатите и заразени гроздови зърна се развива обилен сивкав налеп от сива плесен, която се състои от мицела и спорите на гъбата. Спорите се разнасят от дъжда и вятъра. Спорите покълват в капчица вода или във въздуха, ако е наситен с влага.

Борбата започва още със засаждане на лозето

При създаването на ново лозе лозите трябва да бъдат засадени върху почви с лек механичен състав, на проветриви и слънчеви места. Правилно оформяйте и натоварвайте лозите с гроздове. Редовно почиствайте повредените зърна и гроздове. Пазете ги от механични повреди, от градушка, гроздови молци и други насекоми. Избягвайте чести поливки на лозите и прекомерно торене с азот. Просветлявайте гроздовете преди съзряването. Прибирайте гроздето само в сухо време.
Борбата срещу сивото гниене се провежда с контактни и системни фунгициди. Добре е преди да започне борбата да се просветлят лозите като се остранят листата около гроздовете.
При пълната схема за борбата в дъждовни години се провеждат следните третирания: първото пръскане се прави в края на цъфтежа, второто - преди наедряване на зърната и затваряне на граздовете; третото –при прошарване на зърното и четвъртото- 30 дни преди прибиране на гроздето.
Използват се следните фунгициди: Еклер 49ВГ- 5г; Кабрио топ - 2г; Фолпан 80ВДГ - 15г; Топсин М70ВДГ- 10 г; Куадрис 25СК -7.5мл; Суич 62.5ВП- 8г; Шавит 71.5 ВП - 20г; Шавит 72ВДГ - 20г идр. Дадените дози за 10литра вода!
28.08.2014 г. / Лили Петрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021