Градина » Преборете сушата с подръчни средства

 Преборете сушата с подръчни средства

Не всеки има възможност често да посещава своята градина, за да полее насажденията. Но в горещите летни месеци повечето растения се нуждаят от поливане минимум веднъж на 3-4 дни.
За да се отглежда реколта, например от краставици, лехите трябва да се поливат два пъти на ден: сутрин и вечер. Но опитните градинари знаят някои тайни, които позволяват по-редки посещения и в същото време се получава добра реколта. Ето само някои от тях:

Платно държи почвата мокра

В готовата леха се прокарва бразда, в нея се постила ивица вълнена материя или сукно с ширина 1,5 см. Оптималната дължина на ивицата е метър и половина. В началото и края допълнително трябва да има тънки ивици с дължина по 35-40 см. Покрай платнената ивица в браздата посейте семената, след това я засилете с мека пръст, желателно примесена с пясък. Останалите незарити допълнителни платнени ивици се потапят в съда с вода, който се закопава в земята, на повърхността остава само гърлото. Посадените семена трябва добре да се полеят с лейка. Това е последното им „традиционно" напояване. Водата ще се просмуква от платното по цялата дължина, овлажнявайки семената непрекъснато, а след прорастването ще напоява и корените на растенията. За тази цел са удобни петлитрови пластмасови бутилки. На всеки 10-12 дни трябва да се долива вода в тях, за да не сё изсуши платът. Този начин е много подходящ при отглеждане на дини, тикви, краставици, домати.

Камъни спират изпарението

В китайската провинция Ланчжоу, където година не пада нито капка дъжд, се използват... камъни. Тайната е проста - преди засаждането земята се настила с камъни в десетсантиметров слой. Ролята на каменната покривка е да намали изпаряването на влагата и едновременно с това да потиска израстването на плевели. Нагрявани от слънцето, камъните създават особено благоприятен микроклимат на растенията. Този метод е много ефективен при отглеждането на круши, кайсии, дини, домати.

Дървета растат в чували

Съществува и т.нар. гръцки метод. В найлонови чували с обем от 50 до 300 литра се слагат всички необходими хранителни вещества: пръст, компост, минерални торове, дървесна пепел. След това в чувала, предварително закопан в почвата, се засажда определеното растение. Сместа се превръща в хомогенна маса, която постепенно, в продължение на много години, храни корените. Минималното количество вода, необходимо на дървото, се сипва непосредствено в чувала, където влагата се съхранява дълго време. Така в засушливите райони се отглеждат ябълки, круши, вишни, праскови, кайсии и череши.

Найлон пречи на плевелите, пази влагата

Особен интерес представлява един много удобен и относително евтин способ: настилка на междуредията с полиетиленово фолио от двете страни на растителните редове с насипване върху фолиото на почва с дебелина на слоя 10-15 см. Ширината на ивицата фолио от едната страна на реда трябва да бъде 30-35 см. Образуващите се на повърхността на грунда плевели не проникват през фолиото и не вредят на корените на културните растения. Те лесно се отстраняват с просто изскубване. Но влагата при това добре се запазва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Подправки пазят зеленчуците

Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат с...

Цимбидиумът е обичана орхидея

Дълго време орхидеите се считаха за растения, които трябва да се отглеждат само от опитни цветари и трябва да има за тях специални помещения. С времето обаче се оказа, че тези красиви цветя може да се...

Корнишоните отиват в лехата

Корнишоните ще станат хубави, само ако имате възможност да поливате. Ако в почвата има нематода, не бива да ги настанявате след ранни картофи и домати. Не ги слагайте и след пипер или патладжан, има о...

Начало