23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1811  |   0  
Сиво гниене тормози петуниите
Красивите петунии, които се кипрят на балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените части на растението отначало повяхват, а после загниват и се превръщат в кафява маса със сив налеп. Понякога страдат и междувъзлията, което води до загиване на отделни части от растението. Ако поражението е силно, може да загине цялото растение.
Причинител на болестта е гъбата Bothrytis cinerea Pers. Тя напада петунията във всяка фаза от развитието - от кълновете до узряването на семената. Живее в почвата и в растителните остатъци и се размножава много бързо при висока влажност на въздуха, ниска температура (под 14°С), излишък на азот и недостатъчна светлина.

Как да се спасите от гъбите?

Намалете поливането и приберете пострадалото растение на по-топло място. Развитието на болеста спира при висока температура на въздуха (25-27°С) и щом въздушната влажност се понижи до или под 80% . Необходимо да почистите растителните остатъци, които се превръщат в допълнителни източници на инфекция, а също да усилите комбинираното торене с фосфор и калий. От препаратите може да използвате фунгицида Скор 250 ЕК(2 мл на 10 л вода.)
03.04.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023