13.07.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8162  |   0  
Сляпото куче се бои от дима
Сляпото куче живее дълбоко в земята - до 2 м. То прави дълги хоризонтални ходове,изхвърля купчинки пръст навън и през тях примъква в гнездото си растителните части, с които се храни. Често стопаните прокопават ходовете и когато животинчето дойде да ги затвори, го убиват с мотика.

Използват ce и специални димки

Тези димки могат да се направят в домашни условия.
Необходими са: 300 г сяра на прах, 500 г натриева селитра (натриев нитрат) и 200 г сухи дървени стърготини (букови, чамови). Вместо сяра може да се използва тиозол 80ВП. Сярата се стрива добре. Всичко това се разбърква, за да се получи хомогенна смес.

Запалителната смес - 6 картонени патрони

От обикновен картон се правят патрони с размери 10-12 см дължина и 4 см диаметър. Долният край се затваря с капаче от картон. Във всеки патрон се поставя 100-120 г от сместа. Горният край се запушва с памук или парче памучен плат.
Ходовете се разкриват. Димките се запалват от малък огън, направен наблизо, като предварително тампоните се намокрят в спирт или газ. Вмъкват се в хода със запалената част напред, а отворът на дупката се засипва с пръст и се уплътнява с крак.
При изгарянето се получава обилен дим, наситен със серен двуокис. Горенето на сярата се активира от отделящия се кислород. Димката изгаря без пламък. Серният двуокис с голяма скорост прониква и се разпространява във всички разклонения на ходовете и в основното гнездо. Неприятелят не успява да направи бариера от пръст и газът прониква вътре. Той обаче не преминава през почвените пластове и не засяга културните растения.
Димките трябва да се приготвят непосредствено преди прилагането, защото се овлажняват лесно. Ако се наложи, трябва да се пазят на сухо място. Желателно е да работят двама души. Да се внимава да не се вдишва серен двуокис и да не се предизвика пожар. Тези димки са ефикасно средство и срещу къртици и лалугери.
24.01.2012 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020