Градина » Новата бъчва се нуждае от подготовка

 Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им. Обработката отстранява дъбилните, смолисти и багрилни вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса, а цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Обработката на новата бъчва направете така: напълнете я с питейна вода, която, ако времето е топло, се подменя през няколко дни. Времетраенето е минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Проверявайте външния вид на водата - ако е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 литра разтвор.
След това бъчвата се разклаща енергично, изправя се по възможност последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути разтворът се изхвърля. Следва обилно измиване последователно с гореща и студена вода. Ако измиването е направо със студена вода, се получава свиване на порите на дъгите на бъчвата и така става невъзможно извличането на таниновите и багрилни вещества. Новите каци и кадуси се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалват се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти (фитили) по една за 200-300 литрова бъчва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Капризни ли са зеленчуците?

С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е...

Засейте репичките малко по-специално

Те може да се отглеждат само като пролетна и есенна култура. Това е защото са растение на прохладния климат. Освен прохладата, обичат по-високата почвена и въздушна влажност. Когато тези условия им ли...

Колцувайте лозите през 3-4 години

Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...

Зимни грижи за мушкатото

Малцина са любителите на цветя, които могат да се похвалят, че техните мушката са красиви през цялата година. От неоправдана любов често те отглеждат изтеглени, погрознели растения в една саксия годин...

Начало