Градина » Лятна резитба на малините

 Лятна резитба на малините

Резитбата е едно от основните мероприятия при отглеждането на малината. Тя се провежда два пъти в годината - през пролетта и през лятото. През пролетта се определя броят на издънките, които ще плододават по-нататък, като излишните се изрязват до основата. С тази резитба се оформя редовата лента с ширина около 30 - 40 см. Премахват се издънките извън лентата, а тези в лентата се прореждат, като на едид линеен метър се оставят 18 - 20 броя. Оставят се най-добре развитите, здравите и по-разредено разположените. Върховете на оставените издънки се съкращават с около 10-15 см, а при ремонтантните сортове се премахват плододавалите предната година върхове.
През лятото, непосредствено след прибиране на вкусните плодове, задължително трябва да се извърши резитба. С нея се премахват до основата плододавалите двегодишни стъбла, изнасят се и се изгарят. Това ще допринесе за по-добро огряване, развитие и цветообразуване на едногодишните издънки. С премахването на плодоносилите двегодишни стъбла се намалява разхода на вода и се унищожават голяма част от болестите и неприятелите по малината. С лятната резитба не трябва да се закъснява и особено неправилно е премахването на плодоносилите стъбла да се отлага чак до следващата пролет, когато се прореждат едногодишните издънки, което много често се наблюдава при любителите овощари. Освен другите вреди, при изрязването и измъкването им от реда се оронват и част от плодните пъпки по издънките, които ще плододават през настоящата година.
След пролетната резитба и оформянето нз лентите задължително трябва да се извършат 1-2 плитки обработки за унищожаване на плевелите като се внимава да не се унищожат новите издънки, които вече са се оформили в почвата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са то...

Познавате ли формировката Тендоне

Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове. Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпе...

Накарайте лимона да цъфне още на втората година

Решили ли сте да си отгледате лимон и сте си засели семената, но ако искате да берете плодове, трябва да почакате 10-15 години. Не е нужно да чакате чак толкова. Тогава, когато стъблото стане на дебел...

От много дъжд почвата се вкислява

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...

Начало