19.01.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2399  |   0  
Сейте нахута веднага след снега
Нахутът е на първо място по студоустойчивост между зърнените бобови култури. Той пониква при 2 градуса. Възрастните растения издържат до минус 10 градуса. Още по-студоустойчиви са пониците. Те не загиват дори при минус 16 градуса. Взискателен е към топлината по време на цъфтежа и плодообразуването. Той е единственото бобово растение, което понася въздушна суша и може да вирее дори и в полупустинните райони. Успява да расте и да се развива успешно на всички почви. Има къс вегетационен период (средно 80 дни). Узряването на чушките на едно растение е много дружно.
Почвата се обработва както при всички бобови култури. Той си набавя необходимия азот по време на вегетацията. Наторява се с фосфор в количество от 0,4-0,6 кг на 100 кв. м и калий 0,3-0,4 кг на 100 кв. м. Азотните торове могат да се внесат само след поникването и то когато се отглежда на бедни почви. Препоръчва се семената за засяване на 100 кв. м да се третират с 0,1 г молибден, което увеличава добива с около 10 %. Преди засяване посевният материал се обеззаразява срещу заболяването чернилка с фунгицидния препарат витавакс 200 ВП в доза 200 г. Третира се по полуморкия начин с 4 л вода за 100 кг семена.

Сейте през февруари

Сеитбата се извършва още през февруари. Засява се при междуредово разстояние 45-50 см и 10-15 см вътре в реда при дълбочина от 10-15 см. Използват се семена от сортовете Ресурс 1, Балкан и др.
Нахутът се нуждае от много грижи след засяването. Извършва се неколкократно окопаване за разрушаване на почвената кора и за унищожаване на плевелите. При необходимост може да се използват и хербициди. Внасят се след сеитбата преди поникването.
Узряването на семената протича за кратко време. Бобовете на едно растение са готови за 3-5 дни. Най-подходящото време за прибиране е сутрин по роса. Обикновено добитите семена са около 20 кг на 100 кв. м.

Пазете го от гъбни заболявания

Гъбното заболяване чернилка може значително да намали добивите. По надземните части се образуват сиво-кафяви петна, които причиняват изсъхването им. Затова пръскайте предпазно посевите с 1-2% бордолезов разтвор. Важни неприятели са грудковите хоботници. Рано напролет те нагризват периферната част на младите растения. За борба с тях се използват системни инсектициди. Нахутът проявява устойчивост към граховия зърнояд.
21.01.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022