Градина » Биопродукти увеличават добивите

 Биопродукти увеличават добивите

Почвените смеси за производство на разсад трябва да включват задължително торф за подхранване растежа на семената и почва. На пазара се намират натурални торове, които стимулират семената по време на кълненето и израстването на разсада. Има препарати, които могат да се прилагат при всички видове зеленчуци, както и такива, които са специлизирани за наторяване на определени култури. При първите дозата зависи от фазата на развитие - семена, разсад или големи растения. Тя се движи между 50 мл до над 1 литър. Специализираните натурални торове пък предвиждат семената да се потапят за 12 часа в разтвор от 20 мл биотор в 1 литър вода. Същото съотношение трябва да се прилага и при разсадите, като те се потопяват точно преди засаждане на постоянното си място от 6 до 8 часа. При прилагането на такива препарати се подобрява кълняемостта на семената и се увеличава енергията им, а добивът на културите се повишава от 40 на сто при пиперите, доматите и патладжана, до 50 на сто при зелевите култури.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога да подрежем касиса?

Още през февруари! През март може да се окаже, че сте закъснели. Защо ли? Защото касисът се събужда рано от зимен покой, соковете се раздвижват и започват да изнасят резервните хранителни вещества по ...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Първа помощ за растенията след отпуск

Сигурно вече неведнъж ви се е случвало да се уговорите със съседи или приятели да поливат вашите растения, докато отсъствате, но, завръщайки се, ги намирате в плачевно състояние. Преди да хванете лейк...

Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...

Начало