Много зеленчукови култури се отглеждат чрез разсад. Семената им се засяват не на постоянно място, където се формират растенията, а в култивационни съоръжения или в открити лехи. Така на малка площ се отглеждат много растения до определена фаза от развитието им. Това място е в пъти по-малко от площта, която заемат растенията след разсаждането.
Предимствата
• Продукция, получена от разсад, става готова няколко седмици по-рано през пролетта.
• Изразходват се по-малко семена. Например за 1 декар домати, отгледани чрез разсад, са необходими 30 г семена. Ако го хванете от семе, ще ви трябват около 200 г.
• Създават се много по-благоприятни условия за младите растения, отколкото ако се засеят на постоянно място.
• По-лесно се води борбата с вредителите.
• Периодът на плододаването на растенията чувствително се удължава и така се повишава добивът от единица площ.
• По-пълно се използва градинската площ през годината. Да вземем за пример производството на праз. Семената за разсад се засяват в периода 10-15 март. Готовият разсад се засажда през втората половина на юни. През тези около 3 месеца площта, определена за тази култура, може да се използва за салати, репички, тиквички, зелен фасул.
Недостатъците
За направата на култивационните съоръжения се правят по-големи разходи. Използва се и повече ръчен труд. Самото засаждане на отгледания разсад на постоянно място е по-трудоемко в сравнение с директната сеитба. Тези недостатъци обаче са далеч по-малко в сравнение с предимствата. Затова този метод се е наложил в отглеждането на доста зеленчукови култури.
Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор: Най-голямо обаче е съдържанието на калий. Той е във вид на калиев карбонат, лесно разтворимо във вода съединение, което влияе добре на всички растени...
Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви...
Леската е плоден и декоративен храст, който може да бъде използван успешно в градината. У нас се срещат три вида: обикновена (Corylus avellana), цариградска (Corylus maxima) и турска или дървовидна (C...
С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...