Градина » Защо е необходимо да се използва разсад?

 Защо е необходимо да се използва разсад?

Много зеленчукови култури се отглеждат чрез разсад. Семената им се засяват не на постоянно място, където се формират растенията, а в култивационни съоръжения или в открити лехи. Така на малка площ се отглеждат много растения до определена фаза от развитието им. Това място е в пъти по-малко от площта, която заемат растенията след разсаждането.

Предимствата

• Продукция, получена от разсад, става готова няколко седмици по-рано през пролетта.
• Изразходват се по-малко семена. Например за 1 декар домати, отгледани чрез разсад, са необходими 30 г семена. Ако го хванете от семе, ще ви трябват около 200 г.
• Създават се много по-благоприятни условия за младите растения, отколкото ако се засеят на постоянно място.
• По-лесно се води борбата с вредителите.
• Периодът на плододаването на растенията чувствително се удължава и така се повишава добивът от единица площ.
• По-пълно се използва градинската площ през годината. Да вземем за пример производството на праз. Семената за разсад се засяват в периода 10-15 март. Готовият разсад се засажда през втората половина на юни. През тези около 3 месеца площта, определена за тази култура, може да се използва за салати, репички, тиквички, зелен фасул.

Недостатъците

За направата на култивационните съоръжения се правят по-големи разходи. Използва се и повече ръчен труд. Самото засаждане на отгледания разсад на постоянно място е по-трудоемко в сравнение с директната сеитба. Тези недостатъци обаче са далеч по-малко в сравнение с предимствата. Затова този метод се е наложил в отглеждането на доста зеленчукови култури.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бялата зелева пеперуда

Макар да я наричат зелева, тя напада не само зелето, но и всички други растения от неговото семейство – кръстоцветните. Ще видите пораженията от нея по репички,у репи, синап. Храни се също и с листата...

Цвеклото отива в парника

Можете да отгледате цвекло чрез разсад по много лесен начин за 30-35 дни в хладни парници и оранжерии, а също и у дома на балкона. Използването на разсад дава възможност да получите по-високи добиви и...

Лозе се сади, щом отпусне студът

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха...

Начало