Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури.
Сусамът е най-топлолюбивата култура в нашата страна. Развива се интензивно при температура 18-20 градуса. Оптимална температура за растежа и развитието му е 25-30 градуса. Сусамът е светлолюбива растение, изисква къс ден, но с интензивно слънчево греене. На сянка растенията дават нисък добив. Сухоустойчива култура е, но с изисквания към влагата. Необходима му е вода за поникването, по време на цъфтежа и оформянето и нарастването на кутийките, период, който е сух в нашата страна. Затова трябва да се отглежда с напояване. Сусамът изисква рохкави, топли пови, запасени с влага и с хранителни вещества. Не са подходящи тежките, засолени, заблатени терени с близка подпочвена вода и образувалите кора.
Вегатационният период на сусама в зависимост от сорта и технологията на отглеждането варира от 30 до 90 дни. Може да се отглежда и като втора култура.
След поникването растенията се развиват бавно и не понасят засенчване. Период на бързо нарастване настъпва преди цъфтежа. Той е твърде продължителен (40-45дни). С такава продължителност е и периодът от оплождането до узряването на семената. След узряването плодовете се разпукват и при ненавременното прибиране загубите са големи.
Австралийският кестен (Castanospermum australe) е изключително оригинално растение от сем. Бобови, чиято родина е източното крайбрежие на континента Австралия. Там то е много стройно високо дърво, от ...
Резенето може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Било е известно на египетските лекари, почитали са го и древните китайци, индуси, римляни и араби. Плиний Стари пише,...
Зеленчуковите култури поначало имат мощна коренова система, защото тя трябва да извлича от почвата много хранителни вещества. Все пак има култури с по-дълбоки и с по-плитки корени. В първата група с...
Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска ба...