11.12.2019 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  137  |   0  
Ажгон – що е то?
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушените листа и клонки за супи и ястия от месо, риба и птици. Всички части на растението са богати на етерично масло, на което главната съставна част е тимолът, а той намира приложение в медицината при стомашни заболявания. Освен това ажгонът е богат и на витамини и минерални соли.

Теренът трябва да е топъл при засяване

Ажгонът (Trachyspermum ammi) е едногодишно тревисто растение, което прилича много на кимиона. Висок е до 80 см, стъблото е гладко, разклонено. Листата са сиво-зелени, насечени на дребни линейни дялове. Цветовете са дребни, бели или виолетови, събрани в съцветие – сенници. Семената са също със силен, специфичен аромат.
Ажгонът е капризно растение. За да го отглеждате, е необходимо да му осигурите достатъчно топлина, светлина, влага и хранителни вещества, добре обработена и чиста от плевели почва. Глинесто-песъчливите почви, добре наторени с оборски тор, са предпочитаните от ажгона. За да поникнат семената, температурата на почвата трябва да е поне десетина градуса. Сее се през пролетта на редове, разстоянието между тях е 40-45 см. Много важно е да не се допусне плевелите да заглушат посева и редовно да се полива при засушаване. След като израснат и се оформят 5-6 листа се изрязват и се правят на връзки, както при копъра.
06.11.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019