Градина » Пресни репички в началото на март

 Пресни репички в началото на март

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опашки. При благоприятни условия за 25-40 дни образуват кореноплоди.
Пет-шест дни след зареждането на биотопливото в парника се унищожават поникналите плевели. Семената се засяват редово на разстояние 10-12 см между редовете или разпръснато, за което е необходимо 5-8 г семе на парникова рамка. Растенията имат нужда от повече светлина, за да образуват бързо кореноплоди. Репичките изискват редовно проветряване. Температурата да се поддържа 14-18°С и влажността да бъде умерена. При засушаване растенията стрелкуват – образуват цветно стъбло без кореноплод. Когато температурата навън се установи по-продължително време на 2-5°С, парниците се покриват с рогозки и при първа възможност се откриват и проветряват. При гъст посев растенията се прореждат на 2-3 см в редовете. Прибират се на три пъти, като се изскубват образуваните кореноплоди.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Останат ли зелени листа по овошките, бъдете нащрек

Ако останат зелени листа по овощните ви дръвчета и след листопада, то причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено леторастите на добре отгледаните овощни растения израстват до началото на лят...

Хванете си ново мушкато от резник

За да размножите красивото си цъфтящо мушкато, трябва да вземете резници от него през август. Това може да се направи и в ранна пролет, когато правите резитбата на растението. Преди засаждането резниц...

Направете тест на почвата за фитопатогени

Гъбите са основните причинители на болести по растенията. Много от тях произвеждат микотоксини (фитопатогени), които представляват значителна част от почвените микроорганизми и оказват съществено влия...

Жилковата некроза може да съсипе доматите

Заболеят ли доматите от жилковата некроза, не е възможно да бъдат спасени. Повечето от стопаните, които отглеждат зеленчука, са запознати с това опасно заболяване. Застрашени са най-вече ранните и сре...

Начало