Лечебни рецепти » Хондром на костите на дланта

 Хондром на костите на дланта

Леля ми има хондром на дланта. Интересува ме това доброкачествен тумор ли е или може да се изроди в злокачествен? Има ли и други тумори на костите?
С. Цв. от С.


Хондромът се развива най-често в костите на дланта и пръстите и засяга лица на възраст над 40 години. Когато хондромът е с локализация в дългите кости, има опасност от злокачествена дегенерация. Туморът предизвиква слаба болка и обикновено се открива случайно при изследване или счупване на засегнатата кост.

Остеом

Сред доброкачествените тумори на костите е остеомът. Той най-често се развива по костите на лицето. Когато расте навън, не предизвиква оплаквания. Растящият навътре остеом притиска мозъка и нерядко причинява главоболие и епилептиформени пристъпи. Остеомът може да се развие и върху палеца на крака, където туморът се опипва като твърдо образувание с кръгловата форма.
Остеоид–остеомът пък се среща най-често в костите на крака и се развива у млади хора. Причинява болка, която постепенно се засилва и е особено мъчителна нощем, но лесно преминава след прием на аналгетици. Постепенно се появява и накуцване.

Костна киста

При децата и юношите се среща костната киста. Тя представлява кухина в костта, запълнена с течност и протича обикновено без оплаквания. Открива се случайно или при счупване на засегнатата кост.

Трябва да знаете

Все още причините за образуване на доброкачествените костни тумори не са изяснени. Лечението им е оперативно – отстранява се туморът и при необходимост се прави реконструктивна пластика.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза за 16-22 април

Възможно е влошаване на здравето при страдащи от хемороиди. Съществено място в тяхната профилактика и лечение заемат спазването на по – активен двигателен режим и на диета, бедна силни подправки и алк...

Биопрогноза зa 9 - 15 май

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за тежест в областта на подбедриците и от образуване на отоци по тях при хора с разширени вени. Съществено място в профилактиката и ...

Биопрогноза за 20-26 март

Налице е повишена честота на разпространение на вирусни инфекции, протичащи с болки в гърлото, повишена температура и общо неразположение. При настъпили болки в гърлото, е препоръчително смученето няк...

Биопрогноза 11-17 февруари

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в областта на подбедриците при страдащи от разширени вени. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплакв...

Начало