Лечебни рецепти » Стареенето на кожата не е само козметичен проблем

 Стареенето на кожата не е само козметичен проблем

От няколко години в ранната пролет имам проблеми с кожата на лицето - зачервява се, отича и става груба. От някаква болест ли страдам, как да се справя?

Има обяснение за вашите кожни пролетни проблеми. Те се получават при някои хора още с първата среща със слънчевото въздействие. Дължат се на А-ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър при продължително излагане на кожата без защитни средства. По-често така реагират жените, но, общо взето, индивидуалната реакция е определяща. Явлението има свое име - фотостареене и е нормален процес за кожата. Под влияние на А-ултравиолетовите лъчи колагенните еластични влакна на кожата намаляват и губят своята еластичност и функции. Първата реакция на кожата е защитна: зачервяване, оток и опъване, което създава измамен ефект - бръчките се изглаждат и не се вземат своевременни мерки. Но всяко следващо излагане на слънце причинява загрубяване на кожата, отпускане, поява на тъмни петна.
Горният слой на кожата става излишен по отношение на долния и така се оформят бръчките. Този процес е коварен - дори прекаленото излагане на слънце още в детската възраст дава своя козметичен ефект много по-късно: ранно стареене на кожата, склонност към туморни образувания. Става ясно, че стареенето на кожата в случая не е само козметичен, но и здравословен проблем!
Този биологичен по своята същност проблем, може да се контролира и да отложи във времето настъпването на трайни промени в кожата.

Нашите съвети:

• Не подценявайте първото директно излагане на слънце и вземете предпазни мерки: очила, шапка, подходящо облекло. Избягвайте времето между 12 - 16 часа (тогава А-ултравиолетовите лъчи са повече).
• Ориентирайте се към качествени защитни кремове с висок ултразащитен фактор - преди излагане на слънце намажете откритите части на кожата.
• Добре е да знаете, че изкуствените облъчвания с ултравиолетови лъчи (различните солариуми) също могат да причинят фотостареене.
• При обичайна и по-слаба реакция на кожата от първото слънчево облъчване можете да си помогнете сами: студен компрес, третиране на кожата с кубчета лед, кисело мляко, крем. Ако кожната реакция е по-бурна - потърсете дерматолог!

Автор: д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 13-19 юли

През разглеждания от нас период е възможно да има известно влошаване на здравето при хора с разширени вени. Важно за тях е да използват всяка удобна възможност, за да правят студени бани на подбедрици...

Биопрогноза за периода 14-20 август

Ако в началото на периода се чувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фаза н...

Биопрогноза за периода 30 януари - 5 февруари

Ако към края на тази седмица се чувствате физически пренапрегнати и раздразнителни и имате проблеми със съня, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на лун...

Биопрогноза 26 ноември - 2 декември

Метеорологичните показатели през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на много категории хронично болни, включително и за това на страдащите от артроза и артрит. Това налага хората ...

Начало