Лечебни рецепти » Каква е ролята на витамин В6 (пиридоксин)

 Каква е ролята на витамин В6 (пиридоксин)

Имам разнообразни смущения - обясняват ги с настъпващия климакс. Настояват да вземам витамин В6 - защо? Каква е ползата от него и как да си го набавя?

Витамин В6 (пиридоксин) е сравнително "млад витамин" - открит е през 1934 г., но днес е проучен много добре. Той се образува частично в червата на човека при дейността на намиращите се там полезни микроорганизми. Не се натрупва в черния дроб - 8 часа след консумиране на храната се отделя чрез урината. Сравнително стабилен - не се разрушава от топлина и кислород, но е чувствителен на светлина. При увреждане на нормалната чревна флора от микроорганизми (заболяване, дефектно хранене,лечение с антибиотици) се появява недостиг на витамин В6, което се отразява неблагоприятно на организма.
Една от важните му функции е да поддържа баланса на женските полови хормони (затова е известен като най-женския хормон) но е необходим и на мъжете, защото участва във важни процеси в организма. Това е основната причина да ви препоръчат витамин В6 (поради менопаузата). Освен това е особено необходим на жените, употребяващи противозачатъчни средства.
Витамин В6 участва в основните функции на мозъка, кръвта, сърцето и кръвоносните съдове, имунната система. При обмяната на белтъчините осигурява аминокиселините. Поддържа нормалното ниво на кръвната захар и мазнините. Необходим е за нормалния баланс на водата и важните соли (главно натрий и калий). Участва в поддържането на необходимите антитела срещу различните вредности.
Поради тези си качества витамин В6 се препоръчва при: стрес, физическа и умствена умора, преклимакс и климакс, при лечение с антибиотици, против стареене, атеросклероза, артрити, сърдечно-съдови заболявания. Необходимата дневна доза от витамин В6 е 1,5 - 3 мг. При посочените по-горе условия и заболявания дозите е неколкократно по-висока.
Освен чрез хапчета и биопродукти, можете да си набавите витамин В6 чрез храната: зърнени растения, орехи, картофи, спанак, карфиол, кочанът на зелето, моркови, домати, череши и ягоди, портокали, лимони, банани и т.н. В продуктите от животински произход: риба, пилешко и свинско месо, яйца, черен дроб.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 27 март - 2 април

В началото на периода по-сериозни здравословни проблеми могат да имат артритно болните. Важно за тях е да избягват евентуални претоварвания на болните стави и да ограничат консумацията на животински м...

Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролир...

Биопрогноза 7-13 април

Преминаването на 08.04 на луната през фаза новолуние може да стане причина в края на тази и в началото на следващата седмица много от хората, чувствителни към лунните цикли да усетят лек отлив на жизн...

Биопрогноза за 27 февруари - 5 март

Все повече зачестяват оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в горната част на корема при страдащи от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване за...

Начало