Кулинарни рецепти » Калекуко

 Калекуко

Продукти:

• 200 г ръжено брашно
• 200 г пшенично брашно
• половин пакетче краве масло
• 800 г филе от морска риба
• 200 г сланина
• 2 глави лук
• 2 с.л. сметана
• 1 жълтък
• 1-2 с.л. свинска мас
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

От брашното, маслото, 1 к.ч. вода и сол на вкус замесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото, прегъваме го на две и го оставяме да престои 1 час на хладно.

Почистваме, измиваме и подсушаваме рибното филе. Нарязваме сланината на кубчета и я запържваме заедно с едро нарязания лук. Отстраняваме от огъня и заедно с рибата прекарваме през месомелачка.

Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 5-6 мм. Разбъркваме получената кайма със сметаната и подправяме с черен пипер и сол.

Разстиламе рибената смес в едната половина на кората. Покриваме с другата половина и притискаме краищата. Намазваме с жълтъка и печем около 3 часа на слаб огън, като от време на време мажем с мас.

Завиваме готовото калекуко с кърпа, за да не се втвърди кората му. Преди сервиране нарязваме на филии и поръсваме с препържено масло.

Автор: Цветелина Симеонова

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Начало