Продукти: (за 4 порции)
• 500 г мозък (телешки или говежди)
• 1 с. л. брашно
• 1/4 ч. ч. разтопено краве масло
• 2 с. л, галета
• 4 домата
• магданоз, копър
• оцет, сол
За пюрето:
• 10 картофа
• 1 с. л. разтопено краве масло
• 1 яйце
• 1/2 ч. ч. прясно мляко
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Потапяме мозъка в студена вода, за да се оттече кръвта и да набъбне. След това го почистваме от ципите, слагаме го в тенджера с вряща подсолена вода и оцет и варим на слаб огън около 2 минути.
Сварения мозък изваждаме и слагаме в гевгир да се отцеди, подсушаваме леко, след което разрязваме надлъжно, посоляваме, овалваме в брашно, разбито яйца и галета и изпържваме в сгорещеното масло до златисто.
При сервиране заливаме мозъка с маслото, останало от пърженето, украсяваме с резенчета домати и поръсваме с наситнените копър и магданоз.
Гарнираме с картофено пюре, приготвено от изброените продукти.
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...