Кулинарни рецепти » Пържен телешки мозък

 Пържен телешки мозък
/Молдова/

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г мозък (телешки или говежди)
• 1 с. л. брашно
• 1/4 ч. ч. разтопено краве масло
• 2 с. л, галета
• 4 домата
• магданоз, копър
• оцет, сол

За пюрето:

• 10 картофа
• 1 с. л. разтопено краве масло
• 1 яйце
• 1/2 ч. ч. прясно мляко
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Потапяме мозъка в студена вода, за да се оттече кръвта и да набъбне. След това го почистваме от ципите, слагаме го в тенджера с вряща подсолена вода и оцет и варим на слаб огън около 2 минути.

Сварения мозък изваждаме и слагаме в гевгир да се отцеди, подсушаваме леко, след което разрязваме надлъжно, посоляваме, овалваме в брашно, разбито яйца и галета и изпържваме в сгорещеното масло до златисто.

При сервиране заливаме мозъка с маслото, останало от пърженето, украсяваме с резенчета домати и поръсваме с наситнените копър и магданоз.

Гарнираме с картофено пюре, приготвено от изброените продукти.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Начало