Кулинарни рецепти » Гергьовски хляб

 Гергьовски хляб

Продукти:

• 1 кг брашно
• 3 с.л. кисело мляко
• 3 яйца + 1 жълтък за намазване
• 1 с.л. мая
• 3 с.л. хладка вода за размиване на маята
• 1/2 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 пакетче краве масло

Начин на приготвяне:

Във водата размиваме маята. Прибавяме захарта, солта и 2-3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да втаса.

След това изсипваме сместа в брашното, добавяме киселото мляко и отделно разбитите яйца. Замесваме тесто като постепенно прибавяме разтопената мазнина.

Оформяме пита и я поставяме в намазана тава. С част от тестото оформяме кръст, който залепваме в средата на питата. Оставяме да втаса.

След това намазваме с разбития жълтък и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Начало