Кулинарни рецепти » Гергьовски хляб

 Гергьовски хляб

Продукти:

• 1 кг брашно
• 3 с.л. кисело мляко
• 3 яйца + 1 жълтък за намазване
• 1 с.л. мая
• 3 с.л. хладка вода за размиване на маята
• 1/2 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 пакетче краве масло

Начин на приготвяне:

Във водата размиваме маята. Прибавяме захарта, солта и 2-3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да втаса.

След това изсипваме сместа в брашното, добавяме киселото мляко и отделно разбитите яйца. Замесваме тесто като постепенно прибавяме разтопената мазнина.

Оформяме пита и я поставяме в намазана тава. С част от тестото оформяме кръст, който залепваме в средата на питата. Оставяме да втаса.

След това намазваме с разбития жълтък и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Торта Принцеса

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Начало