Продукти:
• 500 г брашно
• мая, колкото орех
• 1 щипка сол
За плънката:
• 700 г тиква
• 1 ч. ч. захар
• 1/2 ч. ч. олио
• 1 ч. ч. едро счукани орехи
• канела
Начин на приготвяне:
Замесваме меко тесто и го оставяме да втасва. В това време нарязваме тиквата на едри парчета и за 10 минути я задушаваме в малко вода. Прибавяме към нея захарта, олиото, орехите и канелата.
Омесваме още веднъж тестото с малко брашно и го разделяме на 2 части, едната – по-голяма. В намаслена форма разстиламе по-голямата кора така, че да покрие стените на тавата. Разточваме останалото тесто на дебела кора с диаметъра на тавата.
Върху разстланата кора изсипваме плънката от тиква. Похлупваме с втората кора. Отгоре напръскваме с олио и набождаме с вилица. Поръсваме със захар и печем в умерена фурна около 40-50 минути. Ако коричката започне да става кафява, покриваме бъдника с фолио.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...