Кулинарни рецепти » Бъдник с тиква

 Бъдник с тиква

Продукти:

• 500 г брашно
• мая, колкото орех
• 1 щипка сол

За плънката:

• 700 г тиква
• 1 ч. ч. захар
• 1/2 ч. ч. олио
• 1 ч. ч. едро счукани орехи
• канела

Начин на приготвяне:

Замесваме меко тесто и го оставяме да втасва. В това време нарязваме тиквата на едри парчета и за 10 минути я задушаваме в малко вода. Прибавяме към нея захарта, олиото, орехите и канелата.

Омесваме още веднъж тестото с малко брашно и го разделяме на 2 части, едната – по-голяма. В намаслена форма разстиламе по-голямата кора така, че да покрие стените на тавата. Разточваме останалото тесто на дебела кора с диаметъра на тавата.

Върху разстланата кора изсипваме плънката от тиква. Похлупваме с втората кора. Отгоре напръскваме с олио и набождаме с вилица. Поръсваме със захар и печем в умерена фурна около 40-50 минути. Ако коричката започне да става кафява, покриваме бъдника с фолио.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Кордон бльо

Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало