29.11.2020 година
1564339898.swf
Л
екарска консултация
  5974  |   0  
Операция при гуша?
От доста години имам гуша. Разтревожена съм, че напоследък нараства по-бързо и вече ми пречи. При контролен преглед откриха и възли и препоръчаха операция. Неизбежна ли е? Какво да правя?
Т. Ст., на 62 г. от Bp.

Както вече сме обяснявали, не всяко увеличение на щитовидната жлеза налага оперативно лечение. Това зависи от големината и вида на увеличената гуша, както и от ефекта на проведеното медикаментозно лечение. Въпросът се решава строго индивидуално от съответните специалисти и се определят категоричните или относителни индикации за хирургична намеса.
Вие споменавате, че отдавна имате увеличена гуша и живеете в ендемичен район (Врачанско - там има ендемична гушавост). В тези случаи се вземат предвид няколко показателя. Ако гушата е много голяма и нараства бързо със симптоми на притискане (трудно гълтане, пресипнал глас, затруднено дишане), е уместно обсъждането на оперативно лечение. Друга индикация за операция е откриването на възли, нарастването им и съмнение за злокачествено израждане. Обикновено изрязването на жлезата е щадящо (не се премахва цялата), за да не се предизвикат хормонални нарушения. Друго показание за оперативно лечение на щитовидната жлеза е наличието на топли или студени възли, но въпросът се решава само след съответно наблюдение и изследване от съответните специалисти.
През последните десетилетия злокачествените заболявания на щитовидната жлеза зачестиха, особено при жените в активна, но и по-млада възраст. Откриването на карцином на щитовидната жлеза е абсолютна индикация за оперативно лечение! След операцията по-рядко се налага облъчване или химиотерапия. Но ако е премахната цялата жлеза или по-голяма част от нея, задължително се провежда хормонално лечение след изследване нивото на хормоните в кръвта. При навременна операция и ефективно лечение резултатът е много по-добър в сравнение с други локализации на карцином.
Независимо от заболяването, наложило оперативно лечение на гушата, винаги се провежда продължително лечение (понякога за цял живот) в зависимост от нуждите: хипо- или хипертиреоини медикаменти.
Изключително важно за оперирания от гуша е да спазва точно схемата на предписаните хормони и никога да не я променя или спира сам. Системният контрол от ендокринолог е задължителен.

21.06.2012 г. / Д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020