Растения » Топинамбур (гулия)

 Топинамбур (гулия)

Наричат го още гулия, градуля, но изглежда най-много е известен с името си земна ябълка. И с право. Клубените, които образува в коренището си, са хрупкави и вкусни. Подобни по форма на картофите, те са богати на захари, протеини, мазнини, витамини, минерални соли. Може да се употребяват като десерт или за приготвяне на салати (настъргани например с моркови). В народната медицина се използва при стомашни и бъбречни заболявания, маса.

Биологически особености

Топинамбурът (Helianthus tuberosus L.) е многогодишно растение от семейство Сложноцветни (Compositae).
Кореновата система на топинамбура е силно развита. За разлика от слънчогледа, с когото са много близки роднини, по нея се образуват подобно на картофите грудки. Те съдържат чувствителни количества захари, предимно под формата на инулин.
Стъблото, подобно на стъблото на слънчогледа, е добре облистено и достига до 2-3 м височина. Това прави топинамбура подходящо за кулисни насаждения растение.
Цветовете са подобни на слънчогледовите, но са дребни. Цъфти късно и семената му не могат узреят да се използват за размножаване. За тази цел служат грудките.

Изисквания към климатичните и почвените условия

Топинамбурът е студоустойчиво растение. Клубените в почвата не страдат от зимните студове където и да било в страната ни. Ако измръзнат, това ще рядък случай.
Издръжлив е на засушаване и може да се отгледа в по-сухи области, но поливането му се отразява добре.
Не е придирчив към почвата, добре се развива и на песъчливите, дори и на чакълестите. Важно е почвата да бъде добре обработена, рохка, за да нарастват клубените.

Начини на отглеждане

В дворовете топинамбурът най-често се отглежда край оградите без да се полагат специални грижи. Може да се отгледа и с декоративна цел и тогава се засажда в отделни гнезда. Когато с него ще се създават кулиси край зеленчукови лехи, засажда се в една или две редици на 60 см една от друга. Със засаждането се осигурява около 30 см между растенията в реда. За целта служат дребни клубени. Ако са едри, нарязват се на части. Поникват дори и обелките, стига пъпките по тях да не са повредени. Дълбочината на засаждането е 8-10 см.
Веднъж засаден, топинамбурат може да остане на това място много години, защото от наизвадените клубени се развиват нови растения. Това е известно неудобство, когато на тази площ искате да отгледате друга култура. Колкото и грижливо да сте изваждали, все някакви клубенчета са останали в почвата и развилите се от тях растения стават нежелани в новия посев. Иначе грижите за топинамбура се свеждат главно до окопаване с цел да бъдат премахнати плевелите.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Кактуси – горски видове

В естествената си среда горските кактуси са прикрепени към дървета в горите и джунглите, затова не е странно, че се различават по форма и изисквания от покритите с бодли пустинни кактуси. Има едно изк...

Диморфотека

Тази южноафриканска „маргаритка" е едно от най-добрите почвопокривни растения, но на сянка цветовете няма дори да се отворят. Расте при сухи условия, на които не издържа нито едно друго растение ...

Арктотис

Ефектно растение, чиито хибриди имат красиви маргаритоподобни цветове в бяло, жълто, синьо, оранжево, червено и пурпурно, а стъблата са дълги и разклонени. Цветовете се затварят, когато слънцето залез...

Тис (таксус)

Тисът се смята за бавнорастящо иглолистно дърво, подходящо за жив плет в стари градини и църковни дворове. Обичайната му листна багра е чернозелена. Много от сортовете му са прекрасни за жив плет, но ...

Начало