Растения » Хамеципарис

 Хамеципарис
Chamaecyparis

Хамеципарисът е едно от най-известните вечнозелени дървета. Дори и в скромния градински център ще откриете над дузина сортове, а в специализираните разсадници броят им може да достигне сто. Предлагат се видове и сортове с всякакви форми, размери и багри на листата - джуджета за алпинеума, компактни видове за по-малка градина и големи дървета за ефектни единични екземпляри и за гъсти прегради. Не забравяйте да проверите максималната височина, преди да купите. Понякога още се използва старото име Cupressus, но между него и хамеци-париса има разлики - клонките на хамеципариса са плоски, шишарките са дребни, а растенията са по-издръжливи и по-лесно се пресаждат. Трудно понася ветровити и открити места и му трябва влажна почва с добри дренажни свойства.

РАЗНООБРАЗИЕ:

С. lawsoniana Allumii

Среден размер:
Височина след 10 г. 2 м
Популярен син сорт Lawson - короната е компактна, по изправените клонки са разположени плоски вейки със сиво-сини листа. Отлично единично дърво за морава, подходящо и за жив плет.

С. lawsoniana Columnaris

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
Едно от най-красивите колоновидни иглолистни дървета. Изправените клонки образуват тясна колона. Дървото е подходящо за единичен екземпляр в морава или за храстовия бордюр. Листата са синьозелени, а максималната височина е около 7,5 м.

С. lawsoniana Ellwoodii

Джудже:
Височина след 10 г. 1,5 м
Най-популярният сорт Lawson. Синьозелените листа стават стоманеносини през зимата. Бавнорастящ изправен храст, подходящ за качета, алпинеуми и бордюри.

С. lawsoniana Ellwood’s Gold

Джудже:
Височина след 10 г, 1,2 м
Разновидност на Ellwoodii. Прилича на нея по форма и начин на растеж, но расте по-бавно, а връхчетата на зелените клонки са златистожълти.

С. lawsoniana Minima Aurea
Джудже:
Височина след 10 г. 30 см
Едно от най-хубавите иглолистни джуджета. Гъсто разположените листа образуват овална пирамида, която расте много бавно и достига около 1,2 м височина. Листата са яркожълти - чудесно растение за зимния алпинеум.

С. lawsoniana Fletcheri

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
Широк колоновиден сорт с перести сивозелени листа. Често се сади в алпинеуми, но всъщност е твърде висок за тази цел. Отглеждайте го в каче или като жив плет. Не е лошо да го подкастряте напролет.


С. lawsoniana Minima Glauca

Джудже:
Височина след 10 г. 30 см
Сферичен храст с тънки клонки, покрити със зелени листа. Расте много бавно и е предпочитан в алпинеуми и малки храстови бордюри. С. lawsoniana Nana е подобен с максимална височина 90 см - 1,2 м.

С. lawsoniana Lane

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
Има три известни златисти сорта Lawson със средни размери - Lane, Lutea и Stewartii. Най-ярък е Lane - перестите клонки на конусовидното дърво остават златисти през цялата година.

С. nootkatensis Pendula

Високо:
Височина след 10 г. 2,4 м
Дървото с най-провиснали клонки. Основният стрък трябва да се подпре след засаждане, за да расте вертикално. Листата са убито зелени.

С. obtusa Nana Gracilis

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Популярно иглолистно за алпинеум. Подобните на черупки клонки излизат от компактния храст, а листата са тъмни и лъскави. Бавнорастящ сорт, достига максималната си височина от 3 м след много години.

C. pisilera Boulevard

Джудже:
Височина след 10 г. 90 см
Предпочитано иглолистно, което се познава лесно - спретнато, конусовидно, перестите листа са сребристосини през лятото и пурпурносини през зимата. Расте бавно, но след време достига 3 м височина.

С. pisifera Filifera Aurea

Джудже:
Височина след 10 г. 90 см
Неоформен храст при засаждане, но след няколко години се превръща в конусовидно растение с разпростиращи се клонки. От тях провисват яркожълти клончета, които приличат на конци. Сортът Filifera е зелен.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Блатен кипарис (таксодиум)

Блатният кипарис е красиво и грациозно дърво. Като младо е конусовидно, а по-късно става овално. Нежните му перести иглолиста са светлозелени през лятото, а преди да опадат наесен, стават бронзовожълт...

Мускари (кукувиче грозде)

Полезно и популярно, образуващо гъсти групи растение, подходящо за алпинеума или за краищата на лехи и бордюри. Често се засажда между по-високи луковични растения, като лалета и нарциси. Използва се ...

Хлорофитум

Хлорофитумът е едно от най-популярните стайни растения и в това няма нищо чудно – расте бързо, има привлекателни дъговидно извити навън листа, а през пролетта и лятото по тънките стъбла се появяват ма...

Фатсхедера

Този лесен за гледане хибрид на бръшляна и фатсията заслужава популярността си. Предпочита да е на хладно, но може да го гледате и в отоплена стая, стига температурата да не надвишава 21°С и светлинат...

Начало