Има котонеастри с всякакви форми и размери - от разпростиращи се почвопокривни до 6-метрови дървета. Листата, които може да бъдат малки като нокът или да достигнат няколко сантиметра дължина, или опадват наесен, или остават на растението целогодишно. Котонеастрите имат и едно общо качество, което ги прави ценни за всяка градина - изобилието от ефектни плодчета и наситените багри на листата наесен. През май или юни розовите пъпки се превръщат в бели цветчета и са толкова многобройни, че имат декоративна стойност. Всички котонеастри издържат на лоши условия - растат почти навсякъде и не им трябва много внимание. Само трябва да ги подкастряте, когато започнат да се разпростират прекалено.
Сортове: Любимият вид е С. horizontalis (котонеастер рибена кост). Често ще го видите в градините да пълзи по стените или да се разпростира на височина 60-90 см между по-високи храсти. Клонките приличат на херингова кост, а плодчетата и есенните листа са яркочервени. Другият листопаден почвопокривен вид С. adpressus е още по-разпростиращ се, а един от най-добрите високи листопадни храсти е С. divaricatus (1,8 х 1,8 м). С. bullatus достига същата височина и се разпознава по големите тъмнозелени и набръчкани листа. От многото вечнозелени видове С. dammeri е най-хубавото почвопокривно растение. Едни от най-високите са С. salicifolius (4,5 м, дълги и тесни листа) и С. Hybridus Pendulus, който може да се отглежда като плачещо дърво. За жив плет изберете полувечнозеления С. simonsii Красив нискорастящ храст е С. conspicuus Decorus.
Плодчетата на котонеастера са почти винаги червени и сравнително малки. За по-големи плодчета ви препоръчваме силния сорт С. Cornubia. Ако не искате червени плодчета, вземете си С. Rothschildianus (жълти) или С. franchetii (тьмнооранжеви).
Място и почва: Всякаква градинска почва. Най-добре вирее на ярко слънце, но се чувства добре и на полусянка.
Подкастряне: Не е необходимо. Напролет отстранете нежеланите и пострадалите от студа клонки.
Размножаване: Засейте семена или заложете зелени резници в сандъче през лятото.
Свежите листа на кориандъра се използват като подправка на салати и предястия с месо. Листата му са богати на витамин С, каротиноиди, захари. Той е етеричномаслодайно растение, но намира приложение в ...
Подправката в свежо състояние се използва за ароматизиране на салати, супи, сосове, маринати, за приготвяне на таратор, кисели краставички, при зеленчукови концентрати и рибни консерви. Използват се л...
Има няколко вида бръшлян – германски, шведски и т. н. тук става дума за “истинските” бръшляни, които са сортове на род Хедера. Те с право заслужават репутацията си на декоративни растения и от дълго в...
Произхожда от Южна Африка. Родът от семейство Лилии включва 4 вида луковични растения, подобни на гигантски зюмбюл. Градинско растение, може да се форсира и да се използва за вътрешна украса. Луко...