Растения » Туя

 Туя
Thuja

Лесно е да сбъркате туята с по-популярния хамеципарис. И при двете растения клоните са покрити с дребни люспести листа и има разнообразие от размери, форми и листни багри. За да познаете кое е растението, смачкайте една клонка -туята е с ароматни листа. Освен това през зимата клонките на туята са с кафяви петънца. Най-лесно ще ги различите по шишарките. Шишарките на туята са издължени, а връхчетата на люспите й се отварят навън. Всички туи не понасят единствено почва с лоши дренажни свойства. Растат и на сянка, но жълтите сортове имат нужда от ярко слънце. Също като хамеципариса са подходящи за жив плет.

РАЗНООБРАЗИЕ:

T. occidentalis Hetz Midget

Джудже:
Височина след 10 г. 22 см
Едно от най-малките иглолистни. Образува малка тъмнозелена сфера, подходяща и за алпинеум. Изключително бавнорастящо растение - истинска миниатюра.

Т. occidentalis Rheingold

Джудже:
Височина след 10 г. 90 см
Популярен овален или конусовиден храст. През лятото листата му са с багра на старо злато, а наесен стават медни. Препоръчва се за засаждане между ерики.

Т. orientalis Aurea Nana

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Овален храст с гъсти и изправени клони. През лятото е златистожълт, а през зимата - бронзовозелен. Спретнатата форма го прави отличен единичен храст.

Т. orientalis Rosedalis

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Меките млади иглолиста на това сферично джудже са златистожълти напролет, бледозелени през лятото и пурпурни наесен.

Т. Plicata

Високо:
Височина след 10 г. 4,8 м
Пирамидално единично дърво за голя ма градина. При подкастряне може да се използва и за жив плет. Лъскавите иглолиста са разположени в провиснали китки. Не е капризно по отношение на почвата.

Т. plicata Zebrina

Високо:
Височина след 10 г. 3.6 м
Подобно по форма на T. plicata, но расте по-бавно и има зелени листа с кремавожълти ивици. През късна пролет цялото растение е златисто. Отлично единично дърво за голяма морава.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Ехинацея

Това късноцъфтящо бордюрно многогодишно цвете е близък роднина на рудбекията. И двете имат големи маргаритоподобни съцветия с ясно изразен конусовиден диск. Но езичестите цветчета на рудбекията са жъл...

Силене (плюскавиче)

Многогодишните видове, са по-популярни от едногодишните. Повечето от многогодишните са с меки мъхести листа, а стъблата им образуват нискорастящ килим. Обичат сухата песъчлива почва и виреят между кам...

Мащерка

Навсякъде из страната по каменистите места, редките гори и храсталаци расте мащерката, добре известна като бабина душица, овчарска чубрица и с още много други наименования. Позната и из-ползвана е отд...

Праз

Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини. Те се намират главно в лъжливото стъбло, зароди което той се отглежда.Важна негова съставка е фосфорната киселина, необходима...

Начало