21.11.2019 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5580 |  0 
Грижете се за венците си
Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 години страдат от пародонтоза - заболяване на венците и тъканите, поддържащи зъбите. А никоя инфекция в устната кухина не е безобидна - рискувате да загубите усмивката си, плюс здравето, плюс... няколко зъба.

Внимание, микроби!

Здравите венци са бледорозови, блестящи и гладки. Те обхващат плътно зъба и пречат на многобройните бактерии и гъбички, които живеят, размножават се и умират в устната кухина, да стигнат до него. Ако тези „врагове” не се унищожат с енергично търкане на четката за зъби, постепенно образуват мека и невидима плака, основа на зъбния камък - най-големия виновник за повечето ни проблеми. Той полепва в пространството между зъбите и венците и е труден за отстраняване. В начален стадий може да се изчисти с по-силно търкане. Впоследствие обаче нищо не е в състояние да го махне освен намесата на стоматолога. Не се опитвайте да го почистите сами с някакъв твърд или остър предмет - само ще повредите емайла на зъбите си.

Гингивит

Представлява възпаление, дължащо се на натрупване на бактерии. За да го предотвратите, наблюдавайте венците, докато си миете зъбите. Кървенето не е нормално и е сигнал, че трябва да отидете на стоматолог. Гингивитът се лекува само по един начин - с безупречна хигиена на устната кухина. Постъпвайте по следния начин: наклонете четката към основата на венците и търкайте зъба с кръгови движения. Винаги от „червеното към бялото”, като не забравяте както вътрешната, така и външната страна на зъбите, Важни са и качеството на четкането, и продължителността му. Мийте се минимум три минути най-малко два пъти дневно. Всъщност повечето хора отделят около 45 секунди за процедурата и после съвсем заслужено страдат. Четката трябва да е гъвкава и суха: водата размеква космите и разтваря основните съставки на пастата за зъби, като ги прави неефективни.
Всекидневното използване на малко популярния в България конец позволява да се достигнат трудно достъпните места между зъбите. Внимавайте обаче с водите за изплакване на устната кухина. Те не бива да се употребяват повече от 12 дни, иначе се нарушава биологичното равновесие на лигавицата, което пък отваря път за развитието на микози. И не забравяйте: два пъти годишно почиствайте зъбния си камък при зъболекар,

Пародонтоза

Първите признаци са като при гингивит: кървене, зачервяване и подуване на венците, лош дъх, свръхчувствителност. Зъбите изглеждат по-дълги, появява се разстояние между тях, както и чувството, че се клатят. Тези симптоми съпътстват двата етапа на пародонтозата. През първия микроорганизмите проникват дълбоко и повреждат тъканите около зъба, като предизвикват отлепване на венеца. Образуват се т.нар. джобове. През втория микробите атакуват костта, която държи зъба, В най-тежката си форма пародонтозата може да предизвика оголване на зъбите чак до корените.

Причините за страданието

Най-важни от тях са микроорганизмите и напредването на възрастта - пародонтозата рядко се появява преди 35-годишна възраст. Не по-малко вредни са лошите хранителни навици (анорексия или булимия), някои заболявания (диабет) и психологически фактори като стреса, намаляващ имунната защита. Виновен може да е и хормоналният дисбаланс, свързан с бременност или менопауза.

Грижите

Пародонтозата засяга необратимо венците и костта, но навременното лечение значително подобрява състоянието на нещата. Започва се с почистване на зъбния камък, след това се прилага лечение с антибиотик. Когато се заздрави пространството между зъба и венеца, той може да се залепи обратно от само себе си, макар и не на същата височина. Ако джобовете са по-големи, се налага хирургическа интервенция за дълбоко почистване на зъбния камък, при която венецът се отлепва изцяло, а после се залепва обратно.
02.07.2013 г. / д-р Елена Стоянова, стоматолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019