Още рецепти » Пазете гласа си

 Пазете гласа си

Ако някоя прекрасна сутрин се събудите и вместо да заговорите нормално, започнете да шептите, ако вечер ви се случва да боботите като оперен бас или ако изведнъж установите, че не сте в състояние да произнесете и звук, всичко това означава, че нещо не е наред с гласните ви струни.
Задачата на тези много нежни органи, намиращи се в гърлото, всъщност е проста - когато през него преминава въздух, те започват да трептят и при това, в зависимост от амплитудата, се образува определен звук. Щом гласът се променя, „пада”, става хрипкав или пресипва, налице е уплътняване и отичане на гласните струни, които не могат да вибрират свободно. Виновни са продължителното натоварване на въпросните струни, евентуалната простуда, инфекциите на горните дихателни пътища.

10 начина да си върнем гласа

1. Мълчете
Лекувайте се с мълчание в продължение на ден-два и ще видите, че терапията дава резултат.

2. Не шепнете
Шепотът повишава рязко натоварването на гласните струни и то достига ниво като при силен крясък. Ако не можете да комуникирате с околните посредством езика на знаците или с помощта на бележки, говорете тихо, но само за да им кажете най-необходимото.

3. Повече топли напитки
В никакъв случай горещи, а топли! Подходящи за случая са какаото, чаят, млякото
с мед, пилешкият бульон. За кафето и съдържащите кофеин напитки обаче ще се наложи да забравите, тъй като от тях гърлото пресъхва.

4. Омокотете гласните връзки
Дишайте пара, наведени над тенджера с гореща вода (внимавайте да не се изгорите!) или над съд, в който врат картофи. Правете тези домашни инхалации от 2 до 5 пъти дневно за около 10 минути От полза ще ви бъде и едно посещение в сауната.

5. Избавете се от кашлицата
Ако пресипналият ви глас се дължи на силна и мъчителна кашлица, купете си от аптеката някакво лекарство, което ще я прекрати.

6. Бонбони за гласа
Бонбоните за смучене, съдържащи ментол, евкалипт или мед, омекотяват лигавицата на гърлото и намаляват отока на гласните струни.

7. Не вземайте аспирин
Според достоверни научни данни аспиринът раздразва допълнително лигавицата на носоглътката и задълбочава симптомите на ларингита. Когато се налага да смъкнете температурата си, гълтайте парацетамол.

8. Следете за влажността в помещенията
Ако не разполагате със специален овлажнител за въздуха, слагайте мокри хавлиени кърпи или съдове с вода върху радиаторите на парното.

9. Не пушете
Само месец след като откажете цигарите, от характерния за заклетите пушачи хрипкав глас няма да остане и следа.

10. Дишайте с носа си
Носът е орган, действащ като естествен овлажнител на въздуха, който на всичко отгоре и го затопля, препятствайки проникването на вредни частици в гърлото.

Идете на лекар, ако...

* Гласът ви си остава хрипкав повече от 2 седмици.
* Пресипването не се дължи на простуда, алергия или прекомерно натоварване на гласните струни.
* Когато говорите, изпитвате болка в гърлото.
* Освен промяна в гласа констатирате и подутини по шията си.
* Загубата на глас е съпроводена с отделяне на зеленикави гнойни секрети от носа.

Автор: Д-р Румяна Георгиева

Представяме Ви:

Мозайка от тапети

Искате ли да създадете оригинална обстановка с малко средства, може да експериментирате с тапети. Хартиената покривка за стени е лесен и сравнително бърз начин да промените помещението. Ако искате да ...

Консервиране на телешко месо

Говежди суджук Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-1...

Десерти с ориз

Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...

Да сверим часовниците си

Ако искаме да сме перфектни във всичко, което вършим - учим, спим, работим, правим любов, и да извлечем максимална полза от усилията си, налага се да се вслушваме в биологичния си часовник. Дали обаче...

Начало