Още рецепти » Исландия - ледената приказка

 Исландия - ледената приказка

Да отидете в Исландия е все едно да стъпите на чужда планета.Тук ще видите пустини с черен вулканичен пясък, които плавно преминават в зелени ливади. Мощни водопади, а от земята изригват горещи гейзери. Това е земята на елфите и тиролите, край бреговете плуват китове, а из целия остров свободно се разхождат забавни мъхнати коне. Това е Исландия. Истинска приказка!

Най-северната столица

Рейкявик в сравнение с другите европейски столици прилича съвсем като играчка. Тесни улички, разноцветни малки къщички, почти пълно отсъствие на големи площади и помпозни сгради. Разбира се, и ниското северно небе дава своя дял за колорита на града. Но независимо от своята провинциалност, Рейкявик е признат като един от най-веселите центрове в Европа. В града има много интересни заведения – нощни клубове, барове, ресторанти, а на улицата са наредени стотици оригинални магазинчета – модни бутици, дизайнерски отдели и др. За любителите на пазаруването и клубния живот исландската столица е един истински малък рай.

„Златният триъгълник”

Но истинските чудеса започват като излезете от града. Исландската природа е нещо забележително. Забравете какво сте видели до сега и гледайте, гледайте, гледайте!
Първото от интересните неща е „Златният триъгълник” – Националният парк Тингвелир, Долината на гейзерите и водопадът Гулфос.
В Тингвелир може фактически да се види разликата между два континента. Исландските гейзери пък са незабравимо зрелище – стълбовете вода рязко се изхвърлят на 20 метра височина. А след това дъжд от милиарди капки падат надолу. И накрая Гулфос – огромна каскада от вода, до която човек изглежда направо микроскопичен. Особено красиво е, когато изгрява слънцето и над мощните струи вода се появява ярка дъга.

Само по основния път

Исландия е сравнително неголяма страна. По целия остров в кръг преминава един главен път, който на места престава да бъде асфалтиран. Но ако се отклоните от него, трудно ще преодолеете водната преграда – мостове по много от реките няма. Най-доброто придвижване е с джип. Дори туристическите автобуси са снабдени със специални колела. Влакове няма. Придвижването на стоп е напълно безопасно. Исландците са любезни хора и обясняват всичко, за което попитате. Местните хора задължително ще ви предложат да опитате акула, която е стояла заровена в пясъка половин година, за да се отдели амонякът от нея. Българинът трудно би понесъл вкуса й.
Но дори да се придвижвате само по основния път – ще успеете да видите всички забележителности на острова. И в никакъв случай няма да скучаете. Гледката се сменя бързо – ливади, водопади, ледници. Десетки километри само фиорди, а след това черна лунна повърхност, кратери от вулкани. Ще видите направо марсианска пустиня, където земята буквално кипи и дими. И само след половин час път - отново зелени ливади, с кротко пасящи овце и коне.
За туриста интересни са Полярните сияния – с чисто небе, никакъв вятър и доста студено.

За любителите на СПА-глезотиите

Тръгвайки за Исландия, не забравяйте да вземете банския си костюм. И ако студената вода на океана не ви изкушава, много по-приятно развлечение е да поплувате в откритите басейни или да лежите в горещи джакузита под открито небе. В Исландия те са безброй. А градчето Хверагерди наричат още Градината на горещите извори.
Най-известният горещ източник е „Синята лагуна”, която се намира наблизо до Рейкявик. Нейната температура е плюс 40 градуса дори и тогава, когато на улицата е 10 градуса и вали ситен дъжд. Там ще може да си направите маска с бяла кал, да се отпуснете в сауната, а изкуствените водопади ще ви направят отличен масаж. Всичко това е истинска наслада за СПА-любителите. Със сигурност ще се освежите и подмладите. И сериозно ще огладнеете.

Красива, но скъпа страна

За един много лек обяд в малък ресторант си пригответе 20 евро. Задължително ще ви предложат типично исландския сладкиш клейнур, като на българина тя напомня нашенската поничка. Но трябва да сте подготвени, че Исландия е с висок стандарт на живот и цените за нас са доста солени.
Все пак няма как да подминете и сувенирните магазинчета – на първо място са изделията от непромокаема исландска вълна – пуловер струва 100 евро, ръкавици и чорапи – по 20. За посещение в „Синята лагуна” трябва да имате 40 евро, а за 3-часова разходка на кораб – 50 евро.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Есенни грижи за моравата

Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...

Таблетките: За и Против

Хапчета за главоболие и зъбобол, за простуда, улесняващи храносмилането, за по-добро настроение... Ние ги приемаме, без да се замислим. Всяка година ние купуваме все повече и повече лекарства, и това ...

Бял интериор - не е ли скучен?

Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...

Кадифено дърво

Всеки изминал ден все повече ни приближава към най-вълнуващите и очаквани празници -Коледа и Нова година. Следващите седмици са изпълнени с радостта на очакването и надеждата. И с подготовката на дома...

Начало